Direct naar artikelinhoud

Briljante en verslavende politieke thriller

Borgen

Prime Series, dinsdag, 22u30

Dramaserie

Laat de digicorders maar snorren voor deze briljante thriller van de makers van het onovertroffen The Killing. Geen moorden dit keer, maar vlijmscherp getekende politieke fictie die de realiteit meer dan eens lijkt in te halen. Enkele dagen na de Deense verkiezingen - daar kunnen 'die van ons' nog wat van leren - wordt een regering samengesteld. De onervaren Birgitte Nyborg van de centrumpartij krijgt de opdracht om als eerste vrouw ooit het land te leiden. Ze neemt haar intrek in 'Borgen', de burcht, zoals de regeringsgebouwen van Christiansborg Palace worden genoemd.

Vol goede moed begint de vooruitstrevende en beginselvaste premier aan haar nieuwe job, maar ze komt er snel achter dat politiek en eerlijkheid geen goede vrienden zijn. Voortdurend wordt ze gedwongen haar idealen in te ruilen voor het halfslachtige compromis en merkt ze dat de duistere en genadeloze (let vooral op de cynische spindoctor Kasper Juul) politieke wereld amper nog ruimte laat voor een echtgenoot en twee kinderen.

Tien afleveringen lang (reeks 2 en 3 komen eraan) volgen we hoe Birgitte de politiek probeert te overleven en een evenwicht zoekt tussen werk en privé.

Borgen roept herinneringen op aan het betreurde The West Wing maar blijft trouw aan het succesrecept van het Deense drama. Weinig toeters en bellen dus en een eerder gezapig tempo.

De reeks ontleent haar kwaliteit en spankracht aan ijzersterke scenario's, geloofwaardige personages en verbluffende acteerprestaties. Borgen is trouwens goed op weg het waanzinnige succes van The Killing te overtreffen. NBC plant een remake voor de Amerikaanse markt, de betoverende Sidse Babett Knudsen kreeg een Golden Nymph als beste actrice en verder won dit razend verslavende drama zowat elke prijs die er te winnen viel. Niet kijken is dus geen optie. (JH)