Direct naar artikelinhoud

Wielertoeristen aan de doping

Doping heeft een nieuwe groep afnemers: zondagsrenners. 'Het verontrust ons wat vijftigers nemen om zich te kunnen meten met wielertoeristen die half zo oud zijn', zegt de hormonencel van de federale politie.

De hormonencel heeft een nieuw zorgenkind: wielertoeristen. Ze rijden geen enkele koers, maar willen niet onderdoen voor jongere leden van de club en dus nemen ze meer en meer hun toevlucht tot doping. Tot die conclusie komt de hormonencel in haar jaarrapport 2013.

Vaak gaat het om anabolica. "Het gebruik ervan wordt te vaak gemeten aan de hand van het aantal positieve controles bij professionele sporters. Dit terwijl doping niet meer alleen in competitie wordt gebruikt", zegt Jan Van den Boeynants, hoofd van de hormonencel. "Heel uitzonderlijk gaat het om elitesporters, maar meestal om fitnessvolk, mensen in het portiersmilieu en recentelijk ook steeds meer recreatieve zondagsrenners."

Omdat veel onderzoeken nog lopen, staan er in het jaarrapport geen cijfers over hoeveel wielertoeristen tegen de lamp liepen. Politieonderzoek leert dat de renners beseffen dat ze fout bezig zijn. "Waarom werken ze anders met postbussen of laten ze hun pakket leveren bij hun buurvrouw van 78?", vraagt Van den Boeynants. Meestal bestellen de renners basisproducten als testosteron op Chinese websites. Afgewerkte producten kopen ze bij illegale labo's in de EU.

"Die mensen gaan er volledig aan voorbij dat de hormonenwet onder de drugswetgeving valt. Op inbreuken staan celstraffen en boetes", legt Van den Boeynants uit. De hormonencel zegt de wielerclubs niet te viseren. Ze belandt bij wielertoeristen na onderscheppingen door de douane.

Vooral injecteerbare middelen blijken in opmars te zijn. "Die kosten 300 euro per spuit en zijn daarmee duurder dan orale dopingproducten, maar vormen ook grotere risico's voor de volksgezondheid door de sterkere concentraties en het gebrek aan medische kennis." Een nieuwe trend ziet de hormonencel ook in zogeheten research chemicals. Dat zijn geneesmiddelen die niet op de markt gebracht worden omdat ze niet goed genoeg zijn, maar toch verkocht worden voor hun bijwerkingen.

Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) is onder de indruk van het bestaan van het fenomeen. "Sommige van die zondagsrenners willen inderdaad de eeuwige jeugd bekomen met groeihormonen en steroïden. Chronisch gebruik van die middelen heeft echter ernstige gevolgen voor lever, nieren en de hartspier. We mogen dat niet onderschatten."

Tytgat juicht gerechtelijke vervolgingen toe. "Strengere controles zijn wenselijk, maar we moeten ook realistisch zijn. De parketten vervolgen niet altijd, omdat er andere prioriteiten zijn en omdat ze van mening zijn dat de gebruikers enkel zichzelf kwaad berokkenen. Daar valt iets voor te zeggen." >>6