Direct naar artikelinhoud

België stijgt licht op wereldranglijst buitenlandse investeringen

Uit het jaarlijkse Global Location Trends rapport van IBM Global Business Services dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat de investeringsdynamiek wereldwijd in 2010 fors is toegenomen. Het aantal geregistreerde nieuwe buitenlandse investeringsprojecten steeg met 15 procent en het aantal banen dat daarbij wordt gecreëerd met maar liefst 27 procent.

Belangrijkste motor van deze forse toename waren de BRIC-landen (Brazilië-Rusland-India-China) die gemiddeld meer dan 70 procent groei in het aantal banen realiseerden. België trok in 2010 zo'n 168 investeringsprojecten aan, die 5.150 banen creëerden. In 2009 waren dit nog 177 investeringsprojecten, waarbij 4.350 jobs gecreëerd werden. Met deze resultaten stijgt ons land licht op de wereldranglijst van de 39ste naar de 36ste plaats.

In Europees perspectief blijft België stabiel op plaats 16. België scoort goed wanneer het aantal nieuwe banen wordt gerelateerd aan het aantal inwoners. In 2010 werden er gemiddeld 49 nieuwe banen gecreëerd (door buitenlandse investeringsprojecten) per 100.000 inwoners (in 2009: 42). Daarmee noteren we op de 20ste plaats op de wereldranglijst.

De investeringsprojecten die naar België komen kennen gemiddeld wel een lagere waarde (gebaseerd op kennisniveau en toegevoegde waarde) dan de wereldwijde investeringen. Dit heeft vooral te maken met het sterke accent op distributieactiviteiten in de investeringen in België.

Deze leveren in het algemeen een minder hoge toegevoegde waarde op dan bijvoorbeeld dienstencentra of onderzoeks- en ontwikkelingscentra.

>19