Direct naar artikelinhoud

Vercauteren wijst Genk de weg

Racing Genk liet nog geen steek vallen in Play-off II. Bemoedigend, die goeie reeks resultaten. De ommekeer lijkt, na een kwakkelseizoen, net op tijd ingezet.

Op zoek naar oorzaken van de ommekeer ten goede bij de Limburgers

Vanavond kan Genk, opnieuw tegen Charleroi, een grote stap zetten naar de finale van Play-off II. Wij gingen op zoek vijf oorzaken van de ommezwaai.

Zelden was het de voorbije maanden zo rustig bij Genk. Alles lijkt peis en vree. Daar heeft de goeie reeks van de afgelopen weken veel mee te maken. Al moet daar een kleine kanttekening bij. De serie van 9 op 9 volgde op een negatieve reeks van 2 op 15 in de reguliere competitie. Ja, ook onder nieuwe coach Vercauteren kenden de Limburgers dus een dip. Maar daarmee rekenden ze wel meteen bij het begin van de play-offs af. Ligt het aan de tegenstand in groep B, zonder ploegen-in-vorm? Beerschot voetbalde verschrikkelijke slecht tegen Genk. Charleroi kon sinds eind november maar twee keer winnen. Een hoogmoedig Standard stuurde een veredeld tweede elftal naar de Cristal Arena. Drie keer won Genk verdiend. Maar evenveel keer was het bibberen tot de slotseconde. Geen enkele keer slaagde Genk erin te match te ‘killen’. “Dat is een probleem van weken, misschien wel maanden, het omzetten van creativiteit en initiatief in doelpunten”, herhaalde coach Vercauteren gisteren. Maar tot de voorsprong in die wedstrijden had Genk wel altijd overwicht.

Sinds Vercauteren begin december de fakkel overnam van Vanhaezebrouck, is Genk gevaarlijker voor doel, creëert het meer kansen, is er meer beweging en komt het met meer mensen voor doel. Vercauteren heeft één speler meer dan zijn voorganger: snelle spits Yeboah. Maar omdat die vaker op de bank zit dan speelt, kun je stellen dat Vercauteren het met dezelfde middelen beter doet dan zijn voorganger. De ingewikkelde 3-4-3 van Vanhaezebrouck werd ingeruild voor de simpelere en herkenbare 4-3-3-opstelling en later de 4-4-2. Buffel, de draaischijf in die 3-4-3, verdween zo naar het rechtermiddenveld, maar deed het daar allesbehalve slecht.

En ook Barda, de laatste weken in bloedvorm, vond in die 4-4-2 zijn vorm van twee jaar geleden terug, toen hij bijna topschutter werd. “Ik ben een spits, geen linker- of rechtermiddenvelder”, zei de Israëliër dit weekend nog. “Die 4-4-2 ligt mij beter. Van deze trainer mag ik weer in de punt van de aanval spelen. Mijn beste positie. Dat vertrouwen doet veel met een speler.” Barda scoorde overigens zaterdag voor de tweede keer na een doorsteekpassje van een ploegmaat, terwijl hij in de rug van zijn bewaker stond. Een spelpatroon dat systematisch terugkomt sinds het begin van de play-offs. “Of we daarop trainen?”, grijnsde Vercauteren na Charleroi. “Wij trainen op alles.”

Niet alleen op het veld veranderde er iets onder Vercauteren. Ook zijn accenten op de training liggen anders. Genk traint niet minder of zwaarder dan onder Vanhaezebrouck, wel pittiger. Om het spelplezier terug te brengen laat Vercauteren zijn spelers veel in partijvorm trainen. Die wakkeren de competitiviteit binnen de groep aan. “Stonden we onder Vanhaezebrouck vaak stil voor tactische richtlijnen, dan laat Vercauteren begaan”, aldus het gros van de spelers. “Stilstaan is ook uit den boze. Dat duldt hij niet.” Vercauteren vond de juiste balans tussen vrijheid op het veld en de organisatie. “Vercauteren is ook kalmer dan Vanhaezebrouck”, zei Barda onlangs. “Spelers zijn niet meer nerveus als ze aan de bal komen.”

Veranderde er op het veld wel het nodige, dan veranderde ernaast niet zoveel. In tegenstelling tot de uitgebreide uiteenzettingen van Vanhaezebrouck, beperkt Vercauteren zijn theoriesessies tot het hoogst nodige. Zelden duren ze langer dan twintig minuten “In zijn enthousiasme propte Vanhaezebrouck ons misschien soms wel te vol”, aldus de spelers. Aan de andere randzaken (de afzonderingen, de maaltijden op de club (drie à vier keer per week), het huisreglement, de persmomenten) sleutelde Vercauteren nauwelijks. Zo trekt Genk nooit een dag voor een wedstrijd op afzondering, maar op de matchdag komen ze wel samen in een hotel. De afgelopen week legde Vercauteren Ogunjimi, Anele en De Bruyne wel een interviewverbod op, om hen te beschermen. (KT)