Direct naar artikelinhoud

LOONLASTENVERLAGING wordt lege doos

Het plan om uw nettoloon in de komende jaren gevoelig te laten stijgen door loonlasten te verlagen, lijkt van tafel te zijn. Open Vld is in het dossier van gedacht veranderd en CD&V staat nu alleen. De kans op een echte loonlastenverlaging is zo goed als nihil geworden.

Voor de verkiezingen pleitte Open Vld voor een loonlastenverlaging van 5 miljard euro en een belastingverlaging van 5 miljard euro voor de werknemers. De som van 10 miljard euro zou fiftyfifty verdeeld worden. Enerzijds dalen de brutolonen, waardoor bedrijven meer jobs kunnen creëren. Anderzijds houdt u op het einde van de maand een hoger nettoloon over. Wie werkt, wordt daarvoor beloond met meer koopkracht.

Maar uit een interne denkoefening besluit Open Vld dat een verhoging van de nettolonen weinig zin heeft. "Studies tonen aan dat mensen met een hoger nettoloon vooral meer gaan sparen", zegt een federale onderhandelaar. "Voor elke euro die men extra verdient, gaat ongeveer een halve euro naar het spaarboekje. Economisch gezien brengt dat weinig op. Daarom willen we alle lastenverlagingen aan de brutokant inzetten."

Open Vld gaat voluit voor een verhoging van de concurrentiekracht. Daarom laat de partij haar belofte van voor de verkiezingen varen. "De beschikbare budgettaire ruimte is erg beperkt. We moeten keuzes maken. Hoezeer we het de mensen ook gunnen", zegt de onderhandelaar. Al hoeft dat niet te betekenen dat er voor de werknemers niets zal overschieten. Om het verhaal 'politiek verkoopbaar' te maken, overweegt Open Vld een verdeling van 2/3 voor de bedrijven tegenover 1/3 voor de werknemers, of zelfs 3/4 tegenover 1/4.

Met de bocht schuift Open Vld op in de richting van N-VA. De partij van Bart De Wever voorziet een verlaging van de werkgeversbijdrage van 4,5 miljard euro. Daartegenover plaatst N-VA een verhoging van de sociale werkbonus, een fiscale vrijstelling voor wie werkt. Kostprijs: 600 miljoen euro. Ook de MR denkt bij een lastenverlaging vooral aan de bedrijven. De partij van Charles Michel beloofde voor de verkiezingen een loonlastenverlaging van maar liefst 15 miljard euro.

Mager beestje

In de Zweedse coalitie is CD&V de enige partij die nog officieel vasthoudt aan een evenredige verdeling van de loonlastenverlaging: 3 miljard euro voor de gezinnen (via een verhoging van de belastingvrije som) en 3 miljard euro voor de bedrijven. 1,35 miljard daarvan was al door de regering-Di Rupo voorzien.

Achter de schermen valt te horen dat de loonlastenverlaging sowieso een mager beestje zal zijn. Veel geld is er immers niet om uit te geven. De coalitiepartners moeten nu al 17 miljard euro besparen. Elke loonlastenverlaging die erbij komt, betekent extra besparen of extra belastingen. De budgettaire onderhandelingen van de Zweedse coalitie staan momenteel op een laag pitje.