Direct naar artikelinhoud

Henrique nekt Cercle, Westerlo mag naar de Heizel

Cercle Brugge speelt dan toch niet voor het tweede opeenvolgende jaar de bekerfinale. De groen-zwarte defensie slikte verrassend drie goals, terwijl dat al van december geleden was. Paulo Henrique schoot Westerlo in een spectaculaire partij met twee goals naar de hemel.

“Propaganda voor het voetbal”, noemde Peeters de heenmatch en dat was in het Jan Breydelstadion niet anders. In een spetterende cupmatch grepen beide ploegen opnieuw vol hun kans. Met dat verschil dat de doelmannen zich in tegenstelling tot de heenmatch niet tot uitblinkers konden kronen en erop los gescoord werd. Nochtans leek het erop dat vooral Cercle alweer de weg naar de netten niet zou vinden. Neto miste net op een vrije trap van Cornelis, Boi besloot na een ver uitkomen van Deelkens knullig op Van Hout en Iachtchouk schoot na een voorzet van Reynaldo hoog over. De Braziliaan haalde de ene klasseflits na de andere boven. Zo degradeerde hij de arme Annab en Mravac bij die kans voor Iachtchouk tot kegels. Anderlecht is op zoek naar creativiteit, wel, een Reynaldo in deze vorm zou nu al niet misstaan in het Astridpark.

In de voorbije negen competitiematchen kwam Cercle slechts in twee wedstrijden tot scoren, maar Neto schoot die statistieken naar de vuilnisbak. Iachtchouk bracht de bal mooi voor, Delen kreeg er nog zijn teen tegen, maar deed de bal ongelukkig in de voeten van Neto afwijken. Die aarzelde niet en schoot staalhard onder Deelkens door. Een beloning voor Cercle, maar net als in de heenmatch kreeg ook Westerlo voldoende kansen. Verbist zag Dekelver op de buitenkant van de paal schieten en moest een schot van Iakovenko en een kopbal van Henrique pareren. Dat deed hij onvoldoende met een schot van Iakovenko een minuut voor tijd, waarna Henrique via de binnenkant van de paal raak trof. Een ijskoude douche voor Cercle vlak voor de rust.

Peeters kon zijn troepen in de kleedkamer echter oppeppen en amper vier minuten in de tweede helft was het opnieuw raak voor groen-zwart. Iachtchouk schoot op doel, Deelkens kon er nog een hand tegen krijgen, maar D’Haene knalde de rebound hoog in doel. De 6.282 toeschouwers in Jan Breydel gingen volledig uit de bol. Maar tien minuten later was het uit met de pret. Ngolok kopte overhoeks binnen: 2-2. Meteen daarna trapte Iakovenko een vrije trap op de lat, maar dat was slechts uitstel van executie. Een minuut later werd Henrique immers het straatje ingestuurd door Ngolok en mocht hij alleen op Verbist afgaan. De Braziliaan maakte het mooi af met een stiftertje. 2-3 en Cercle van de hemel naar de hel. Peeters reageerde meteen en bracht Foley voor Boi.

Dat bracht niet meteen resultaat, tot Foley tien minuten voor tijd dan toch de 3-3 binnenschoot. Cercle ging weer hopen en zette alles op alles. Daardoor kwam er ook ruimte voor de Westerlospitsen. De spanning was te snijden en zelfs de immer ‘brave’ Jan Ceulemans ging aan de zijlijn uit zijn dak. Maar gescoord werd er niet meer. De Bruggelingen zakten bij affluiten door elkaar en ‘brave’ Jan werd ‘sterke’ Jan.Voor Cercle rest nu enkel nog de woestijn van play-off II, waar het via de barragematchen eventueel wel nog voor een Europees ticket kan gaan.