Direct naar artikelinhoud

Toezichthouder FSMA treedt wel op tegen handel met voorkennis

Wie zich in ons land schuldig maakt aan handel met voorkennis riskeert geen gerechtelijke veroordeling. Al toont toezichthouder FSMA zich recentelijk wat actiever in het uitdelen van administratieve sancties.

De correctionele rechtbank in Brussel buigt zich vandaag over de zaak Bois Sauvage. De rechter moet oordelen of de minnelijke schikking, die de holding in de zaak-Fortis heeft getroffen, aan alle regels beantwoordt.

Bois Sauvage betaalt 8,8 miljoen euro om eens en voor altijd verlost te geraken van de vermoedens van handel in voorkennis. De Belgische holding verkocht vlak voor de crash van Fortis in het najaar 2008 een aanzienlijk pakket aandelen Fortis, waardoor een miljoenenverlies werd vermeden.

Verwacht wordt dat de rechter de minnelijke schikking zal goedkeuren, waardoor het wachten blijft op een eerste, spraakmakende veroordeling in ons land voor handel met voorkennis. Rechtbanken hebben het bijzonder moeilijk om te bewijzen dat er sprake is van zulke illegale handelspraktijken.

Nochtans zijn bestuurders, directieleden, bankiers en andere 'insiders' al sinds 1989 strafbaar als ze bij het kopen of verkopen van aandelenpakketten misbruik maken van informatie die nog niet bekend is bij het brede publiek. Dat is immers vals spelen.

Groot probleem voor de rechtbanken is de wettelijke verplichting om een causaal verband te leggen tussen een bepaalde verkoop of aankoop van aandelen en het bezit van bevoorrechte, koersgevoelige informatie. Die verplichting is een groot struikelblok en staat effectieve bestraffing in de weg.

De FSMA heeft het makkelijker om boetes op te leggen wegens handel met voorkennis. De toezichthouder op de financiële markten moet ook kunnen aantonen dat er sprake is van bevoorrechte informatie. Maar in tegenstelling tot parketmagistraten moet de FSMA geen oorzakelijk verband leggen tussen het bezit van koersgevoelige informatie en bepaalde verdachte transacties.

Op die manier beschikt ze over een grotere vrijheid om misbruiken aan te pakken. Deze week raakte bekend dat de FSMA Roulartabestuurder Leo Claeys en diens vennootschap nv Cennini elk een boete van 50.000 euro heeft opgelegd wegens handel met voorkennis in aandelen Roularta in het voorjaar van 2009.

Een ex-kader van Fortis kreeg een boete van 71.400 euro omdat hij een pakket aandelen verkocht toen hij in het najaar 2008 weet kreeg dat Fortis niet meer te redden viel. Er loopt nog een beroep in deze zaak, vandaar dat de naam van het vroegere kaderlid niet vrijgegeven werd.

Nieuwe dossiers

Sinds de hervorming van de sanctieperiode in 2011 zijn er negen nieuwe dossiers geopend en loopt een vooronderzoek in negen andere dossiers. Daarmee toont de toezichthouder zich actiever in de strijd tegen handel met voorkennis dan de jaren voordien.

De FSMA vindt dat ze voldoende armslag heeft verkregen om handel met voorkennis aan te pakken. Al doet haar betrokkenheid in de minnelijke schikking van Bois Sauvage wel vragen rijzen. De FSMA stemde in met de regeling die justitie vorige week trof met Bois Sauvage en zijn toenmalig ceo Vincent Doumier. De vroegere topman kreeg vermoedelijk inside informatie van Luc Vansteenkiste, destijds bestuurder van zowel Bois Sauvage en van Fortis.