Direct naar artikelinhoud

Kort

Tientallen doden in India na aanval op hindoetempel

Gewapende mannen hebben gisteren in Gandhinagar in de Indiase deelstaat Gujarat een beroemde hindoetempel aangevallen. Daarbij werden zeker 29 mensen gedood. Dat maakte de Indiase regering in New Delhi bekend. Er zijn zeker zeventig gewonden. Vice-premier Advani zei te vermoeden dat de aanslag in de overvolle tempel verband houdt met de regionale verkiezingen in de overwegend islamitische deelstaat Kasjmir. Militante moslims die voor afscheiding van India zijn, hebben aangekondigd de verkiezingen te boycotten. Gisteren begon de tweede fase van de verkiezingen.

Tweehonderd Amerikaanse militairen naar Ivoorkust

De toestand in het West-Afrikaanse Ivoorkust blijft hoogst gespannen. In de tweede stad van het land, Bouake, blijven de gevechten tussen het regeringsleger en de opstandige troepen duren. Vanaf morgen komen in het Marokkaanse Rabat Afrikaanse regeringsleiders bijeen om de toestand te bespreken. Inmiddels wordt vooral uitgekeken naar de Franse reactie op het conflict, dat al aan bijna 300 mensen het leven kostte. Als ex-kolonisator heeft Parijs met de regering van president Gbagbo een overeenkomst dat het helpt de orde te bewaren in het land. Maar vooralsnog zijn de Fransen niet happig op een openlijke tussenkomst. Zo'n 250 soldaten hebben een basis opgezet in de Ivoriaanse hoofdstad Yammasoekro, op honderd kilometer van het belegerde Bouake, om eventueel buitenlanders te evacueren. Zij krijgen binnenkort de hulp van 200 Amerikaanse elitesoldaten. In Bouake verblijven zo'n 600 Fransen en 300 Amerikanen.

Trap Chinese school stort in: 21 scholieren gedood

In een middelbare school in het noorden van China heeft een trap het begeven. Daarbij zijn 21 scholieren om het leven gekomen. Er liepen daarnaast nog 47 kinderen verwondingen op. De trap is ingestort toen de scholieren allemaal tegelijk de trappen van het vier verdiepingen tellende gebouw afkwamen. De oorzaak van het ongeluk ramp wordt nog onderzocht.