Direct naar artikelinhoud

Website Monumentenzorg gaat Europees

erfgoed

Brussel / Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

Bijna drie jaar geleden startte de Afdeling Monumenten en Landschappen van de Vlaamse Gemeenschap een website (www.monument.vlaanderen.be) op die uitgroeide tot het informatiekanaal van alles wat in Vlaanderen te maken heeft met onroerend erfgoed. U vindt er niet alleen Vlaamse wetgevende teksten op, maar net zo goed het gedetailleerde programma voor de volgende Open Monumentendag of de adressen van erfgoedverenigingen die zijn aangesloten bij het Forum voor Erfgoedverenigingen (VCM).

Erg interessant voor het grote publiek zijn bijvoorbeeld ook de digitale deelsites die zijn gewijd aan Vlaams Werelderfgoed (de Brugse binnenstad, de begijnhoven en de belforten) en aan de restauratie van het schip de Mercator. Dankzij de 360-gradenfotografie krijgt u bijna de indruk dat u zelf in het schip afdaalt. Binnenkort komen er ook deelsites over het orgelpatrimonium en over de jonge bouwkunst, en dat naar aanleiding van de recente bescherming van het oeuvre van architect Renaat Braem. U zult over afzienbare tijd op het webadres ook meer vinden over het archeologische patrimonium van Vlaanderen en over de Vlaamse Landschapsatlas.

De Afdeling koestert duidelijk grote ambities voor haar webstek. Sinds kort is er een Engelse en Franse versie beschikbaar, en kunt u ook alles vinden over het erfgoedbeleid dat in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt gevoerd. Het gaat om materiaal dat op de websites van de andere gewesten niet eens is terug te vinden. Vlaanderen speelt bovendien een actieve rol in een internetproject van de Raad van Europa, het Europees Erfgoed Netwerk (genaamd Herein, en te vinden op het adres www.european-heritage.net). Samen met enkele andere landen werkt Vlaanderen mee aan de uitbouw van deze overkoepelende webstek. Het maakt daarvoor gebruik van behoorlijk geavanceerde technologie, die voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt en dus geen fortuinen hoeft te kosten. Over enkele maanden zullen op die stek beleidsteksten inzake onroerend erfgoed van twintig Europese landen kunnen worden geraadpleegd.

Maar er is nog meer: tijdens de werelderfgoedbijeenkomst van de Unesco vorige week in Helsinki, waaraan ook België deelnam, betoonde ook het Werelderfgoedcomité interesse voor het Herein-project. In Vlaanderen hoopt men ten stelligste dat het Europese project, waar het zelf een voortrekkersrol in speelt, op mondiaal vlak zal worden overgenomen.

Ook Werelderfgoedcomité heeft interesse voor project