Direct naar artikelinhoud

Strengere voorwaarden voor gevangenen met besmettelijke ziekte

Antwerpen

Belga

Het ministerie van Justitie werkt aan een rondzendbrief met strengere voorwaarden voor gevangenen die een besmettelijke ziekte hebben. Dat heeft de advocaat van de Belgische staat bevestigd tijdens het proces dat de Antwerpse cipiers hebben aangespannen. Nieuwe gedetineerden met een besmettelijke ziekte zullen eerst verzorgd worden in het ziekenhuis alvorens ze naar de gevangenis gaan. Vermoedelijk zullen de nieuwe richtlijnen, die gelden voor het hele gevangeniswezen, voor het einde van het jaar van kracht worden.

In het ontwerp staat dat elke gedetineerde die van buiten de Europese Gemeenschap komt, in een ziekenhuis zal worden onderzocht op besmettelijke ziekten voor hij overgebracht wordt naar de gevangenis. Als de gedetineerde ziek is, moet hij eerst verzorgd worden in het ziekenhuis. EU-ingezetenen moeten over een medisch dossier beschikken waarin eventuele aandoeningen worden vermeld. Op basis daarvan kunnen de gevangenissen een gedetineerde tijdelijk weigeren. Als in de gevangenis toch wordt vastgesteld dat gedetineerden symptomen van een overdraagbare ziekte vertonen, dan worden zij door de medische dienst van de instelling onderzocht en desnoods overgebracht naar een ziekenhuis.

De nieuwe regels maken deel uit van een algemene rondzendbrief van het ministerie van Justitie, gericht aan het bestuur van het gevangeniswezen en de politiediensten. Ze zijn nog niet gepubliceerd, maar het ontwerp van de brief is wel al verspreid.

De advocaten van de Antwerpse cipiers en van de Belgische staat verwachten dat de regels voor het einde van 2001 van kracht worden. Als dat het geval is, dan moet de rechtbank geen uitspraak meer doen in het geding dat de cipiersvakbonden VSOA en ACOD hadden aangespannen.

De cipiers reageren positief op de rondzendbrief. Op 9 november hadden Antwerpse bewakers de staat gedagvaard omdat er onvoldoende medische controles gebeurden in de gevangenis in de Begijnenstraat. Het voorbije jaar werd bij één bewaker en bij vier gedetineerden open-tbc vastgesteld.