Direct naar artikelinhoud

'Ontwikkelingsprojecten Belgische investeringsmaatschappij'

Fitnesscentra in Colombia

Sinds 2007 investeert BIO in Inverdesa, de belangrijkste uitbater van 'gezondheidsclubs' in Colombia. Onder het merknaam Bodytech Club Médico Deportivo opende Inverdesa veertien nieuwe clubs over heel Colombia, waaronder ook één binnen de Amerikaanse ambassade in Bogota.

"In een tijd van crisis waarin niet-essentiële persoonlijke diensten zoals fitness onder druk komen te staan", heeft de financiële input van BIO de groei van de onderneming kunnen verzekeren. Zelf ziet het Belgisch investeringsfonds voor Ontwikkelingslanden geen graten in de fitnesscentra. "Het doet niemand kwaad en het creëert jobs", klinkt het.

"We zijn ervan overtuigd dat een gezond lichaam bijdraagt tot de ontwikkeling van een gezonde geest", zegt Bogdan Vandenberghe van 11.11.11, "maar de ontwikkelingsrelevantie ontgaat ons toch in dit geval. Wij vinden dat ontwikkelingssamenwerking meer ambitie moet hebben dan iets realiseren dat 'geen kwaad' kan."

Aspergeteelt in Peru

Meer dan een miljoen euro ging in 2010 naar Fundo Fangelica, een producent van groene asperges in de kurkdroge kuststreek in het zuiden van Peru. Met een productie van 288.000 ton asperges per jaar is Peru de grootste aspergeproducent ter wereld. Vooral seizoensarbeid moet de productie van groene asperges mogelijk maken.

Echt duurzaam is de aspergeteelt in het Zuid-Amerikaanse land evenwel niet. Fundo Fangelica bevindt zich in het woestijnachtige kustgebied van Peru. Om één hectare asperges te telen, is er meer dan 22.000 m3 water nodig. Dat is tien keer meer dan de hoeveelheid water die in de kustregio's per persoon per jaar beschikbaar is. De Peruaanse ngo IPROGA berekende dat de ondergrondse wateroppervlakte van de kuststrook zal opgedroogd zijn in 2013.

Bovendien lusten Peruanen helemaal geen asperges. De teelt is louter bestemd voor de export. De kans is dus groot dat u hier in de supermarkt Peruaanse asperges vindt die met Belgisch ontwikkelingsgeld zijn betaald.

Windmolens in Nicaragua

Twee jaar geleden schreef BIO een lening uit van 6,7 miljoen euro voor de uitbreiding van het Amayo-windmolenpark aan het meer van Nicaragua. Promotor is het spookbedrijf Consorcio Eólico Amaya dat een adres heeft in het belastingparadijs Panama. De Nicaraguaanse overheid bezit slechts 6 procent van de aandelen.

Voor de distributie van de energie werd een contract afgesloten met enkele lokale distributeurs die volledig in handen zijn van de Spaanse multinational Union Fenosa. Een dubieus bedrijf dat in het verleden al werd aangeklaagd voor het schenden van mensen- en milieurechten in Colombia, Guatemala, Mexico en Nicaragua.

Ook regionale partner Centrans Energy Services is niet zuiver op de graat. Het bedrijf speelde een sleutelrol in de wilde privatiseringen in de Guatemalteekse energiesector onder president Jorge Serrano Ellias. Centrans was ook het vehikel waarlangs smeergeld naar de rekeningen van Serrano werd versluisd.