Direct naar artikelinhoud

Water koelt rockfans Werchter Boutique af

Om de 52.000 zware rockers op Werchter Boutique koel te houden, deelden de organisatoren aan de inkom gratis drinkwater uit. Ook op het festivalterrein zelf was gisteren gratis water beschikbaar. En dat was niet het enige. "Festivalmedewerkers trekken met grote tubes zonnecrème op het festivalterrein rond om iedereen de kans te bieden zich in te smeren", liet de Werchterse burgemeester Dirk Claes weten. Ook op Pinkpop, in het Nederlandse Landgraaf, werd dit weekend door 130 vrijwilligers gekoeld drinkwater uitgedeeld. Waterleidingmaatschappij Limburg verwachtte zeker een kwart miljoen bekertjes fris water aan te bieden.

Lange files op weg naar de kust

Het begon vrijdagavond al, maar zelfs tot zondagmiddag nog stonden op de E40 en op de alternatieve wegen richting kust lange files. Duizenden dagjes- en weekendtoeristen wilden het warme weer aan zee beleven. Bovendien vond in Oostende ook nog 'Oostende voor Anker' plaats, een vierdaags evenement dat extra volk aantrok.

Enkele ongevallen in die files vereenvoudigden de situatie niet. Zondagmorgen tussen halftien en tien uur gebeurden tussen Erpe-Mere en Drongen liefst zeven ongevallen. Een nieuwe aanrijding rond twaalf uur zorgde opnieuw voor grote vertragingen.

Gelovigen bevangen door de hitte

Voor een aantal gelovigen die in de Antwerpse gemeente Poederlee de 'Ommegang van de Hegge' bijwoonden, werd het zondagmiddag te warm. Door de hitte bevangen raakten ze onwel en moesten ze door de hulpdiensten verzorgd worden. Niemand hoefde overgebracht te worden naar het ziekenhuis.

De Ommegang, die maar eens om de vijfentwintig jaar plaatsvindt en sinds vorig jaar tot het Vlaams Immaterieel Erfgoed behoort, trok ruim 50.000 bezoekers. Zij zagen een stoet met meer dan 1.500 figuranten door de straten trekken. De volgende Ommegangafspraak in Poederlee is in 2037.

Kustpolitie zoekt kindjes met Twitter

De lokale politie van Blankenberge-Zuienkerke heeft dit weekend voor de eerste keer sociale media ingezet om verloren gelopen kindjes mee op te sporen. Via speciale Facebook- en Twitterprofielen verspreidden de agenten opsporingsberichten. Volgens een woordvoerder van de politie werden de berichten over vermiste kinderen massaal doorgestuurd. En dat is precies de bedoeling, "zodat de kinderen snel teruggevonden worden", zegt Philip Deyonette van de politie van Blankenberge.

Alle zeventig kinderen die het afgelopen weekend aan het strand verloren liepen, werden teruggevonden.

Volgend weekend geen zomerhitte

Als u het dit weekend wat te warm vond, dan kan u vanaf vandaag herademen. Volgens de weersvoorspellers krijgen we vandaag een afwisselling van zon en wolkenvelden, misschien zelfs met een plaatselijke bui. Aan de kust bedragen de maxima 15 graden, elders tussen 19 en 23 graden. Woensdag zou het op de meeste plaatsen droog blijven. Dan schommelen de maxima tussen 17 en 22 graden. Maar nadien wordt het weer tijd voor een jasje: vanaf donderdag gaan de temperaturen flink naar beneden, vrijdag en zaterdag is het schipperen tussen 11 en maximaal 15 graden. Vanaf zondag zou het weer wat zachter kunnen worden.