Direct naar artikelinhoud

Berlusconi: taakstraf of toch nog huisarrest?

Terwijl de Europese Volkspartij (EVP) een fikse luis in de pels aan hem heeft, bekijkt justitie in Italië of Silvio Berlusconi niet alsnog beter huisarrest krijgt dan een taakstraf bij alzheimerpatiënten.

Cijfermatig en electoraal kan de conservatieve EVP moeilijk om hem heen, ethisch en inhoudelijk is ze hem liever kwijt dan rijk. Na het Belgische EU-Parlementslid Marianne Thyssen (CD&V) zegt nu ook Esther de Langhe, lijsttrekker voor het Nederlandse CDA, dat de Italiaanse oud-premier niets te zoeken heeft in de centrum-rechtse Volkspartij.

"Berlusconi heeft zich met zijn uitspraken zelf buitenspel gezet", zei De Langhe woensdag, verwijzend naar de anti-Europese en anti-Duitse uitlatingen van de Cavaliere. In de Bundestag, het Duitse parlement, had Volker Kauder, de fractievoorzitter van de CDU, eerder al gezegd dat hij de zaak op Europees niveau wil aankaarten.

Reden voor de ophef is de uitspraak die Berlusconi vorige zaterdag deed. Hij zei toen dat "de concentratiekampen voor de Duitsers nooit bestaan hebben". In Italië voert hij intussen een opvallend anti-Europese campagne voor de EU-parlementsverkiezingen van 25 mei. Zelf is hij geen kandidaat - en mag hij dat wettelijk ook niet langer zijn.

Tevens woensdag maakte Paolo Pigni, de directeur van het Sacra Famiglia-verzorgingstehuis nabij Milaan, bekend dat Berlusconi er met alzheimerpatiënten zal werken. De voor belastingfraude veroordeelde, uit het senaatspluche gelichte en met een sociale taakstraf bedachte politicus zal met hen eten, spreken en zingen, heet het.

Eerder had Berlusconi opnieuw duchtig om zich heen gemaaid op televisiezender La7. "De idee dat ik moet worden heropgevoed door sociale assistenten, is belachelijk", jeremieerde hij. Dat justitie zoiets doet met "een signore die lange tijd de regering heeft geleid, de enige ook die drie keer de G8 heeft voorgezeten en dat goed gedaan heeft, is ridicuul", zei Berlusconi. Hij had de strafmaat ook al met een "staatsgreep" vergeleken.

Voor de Milanese rechtbank die toezicht houdt op de 'Cav', en met een omruiling van cel- naar taakstraf had ingestemd, zijn de uithalen reden om hem extra in de gaten te houden. Als Berlusconi verder over de schreef gaat, kan de taakstraf strikt genomen alsnog in huisarrest worden omgezet, wat hem veel minder zichtbaar zou maken in de campagne.

Vermoedelijk dient Berlusconi zich volgende vrijdag voor het eerst in het tehuis aan.