Direct naar artikelinhoud

Jacuzzi in Wales

Als je smelt voor Engelse landhuizenromantiek, dan moet je beslist eens een paar dagen b&b boeken bij Jules en Rod, de eigenaars van Boulston Manor, gelegen in Pembrokeshire, Wales. Het hele huis en landgoed ademen de sfeer uit van de voorbije Engelse gloriedagen. Een exclusieve slaap- en badkamer, je waant je in het boudoir van de ‘madam’ anno 1920. (Alleen de jacuzzi en bijbehorende theelichtjes zijn anno 2009). Het copieuze Engelse ontbijt mag je verorberen in de dining room, met zilveren bestek, kristalwerk en delicaat theeservies. Jules en Rod zijn heel lieve, eenvoudige mensen, die hard werken om de erfenis van hun voorvaderen in ere te houden. Maar Goly en Tess, de honden des huizes, zijn de absolute hartenbrekers. Dus, anglofiele, dierenliefhebbende romanticus: Boulston Manor is the place to be. www.boulstonmanor.co.ukEls Vansteenbrugge tipt ons een romantisch adresje in Wales. Haar tip wordt beloond met een relaxbon van 50 euro.

Hutten in Utrecht

Ik was onlangs voor de eerste keer in Utrecht. Het theatergezelschap waar ik een operastage volgde, was er immers uitgenodigd op Europa Cantat, een internationaal koorfestival. Aangezien de hele stad al volgeboekt was door andere koren, moesten wij het iets verder zoeken. Zo vonden we in Woudenberg (op 30 kilometer van Utrecht) de Boerenstee, waar we met ons betrekkelijk groot gezelschap (50 jongeren en ouderen) onderdak vonden. De Boerenstee is gelegen op het platteland, te midden van de koeien en schapen. Je hebt er verschillende ‘soorten’ onderdak, waarvan de meest spectaculaire toch wel de ‘liniehutten’ zijn. Die hutten zijn gebouwd in de heuvel, en bieden onderdak aan vijf à zes personen, ideaal dus ook voor een gezinsweekend: je kunt alles namelijk apart of samen huren. Op 300 meter van de Boerenstee bevindt zich de Hofstee, dat ook tot de eigenaars van de Boerenstee behoort, en dat zich perfect leent tot een familieweekend: verschillende twee-, drie- en zespersoonskamers met een zeer gezellige woonkamer en uitgebreide keuken, te midden van de natuur. Je kunt ook vanuit de Hofstee ontbijt nemen in de Boerenstee, en dan kun je ’s morgens langs de dijk (en schapen in maïsvelden) zo naar de Boerenstee wandelen. En als je deze plattelandsportie dan nog eens mixt met het ongelofelijk charmante Utrecht, dan kan je weekend niet meer stuk. Een echte aanrader dus!Melanie De Molwww.boerenstee.nl

Stappen naar Compostela

Hou je van wandelen in een zeer afwisselend landschap? Dan moet je beslist eens een stuk stappen op de Spaanse Sint-Jacobsroute of ‘el camino’ richting Santiago de Compostella. In juni stapte ik het stuk tussen Pamplona en Astorga, zo’n 450 kilometer. Stappen naar Santiago hoeft helemaal geen religieuze bedoening te zijn, hoor. De meeste mensen gaan gewoon de uitdaging aan om deze historische route af te leggen. Het wandelpubliek is zeer divers: alle leeftijden, heel internationaal, jong en oud. Het merendeel van de stappers kwam uit Spanje en Frankrijk, maar ik kwam ook mensen tegen uit Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Korea. De route start in de Franse Pyreneeën en loopt zo naar Compostela. Het landschap brengt je over steile bergketens naar de glooiende wijngaarden in de Riojastreek. Het pad is zeer goed aangeven door pijlen, bordjes en andere signalisatie. Typisch is de Sint-Jacobsschelp, die op alle markeringen voorkomt. Overnachten kun je in herbergen, pensions of hotels. Ook op culinair vlak word je in deze regio enorm verwend. Kortom, stappen naar Santiago de Compostela kan ook leuk zijn.