Direct naar artikelinhoud

Zomer van 2009 was uitzonderlijk warm

Juni en juli waren wel perfect normaal qua neerslag en zonneschijn. De resultaten uit Nederland bevestigen de trend.

Klimatologen rekenen in volledige maanden. De zomer bestaat voor hen uit juni, juli en augustus. De paar vakantiedagen die nog resten, zullen die waarden dus niet noemenswaardig meer veranderen. “Hooguit, als het de resterende augustusdagen bijvoorbeeld niet meer dan 19 graden wordt, eindigen we nog een beetje lager, op pakweg 18,1 graden voor de hele zomer”, zegt An Willems van het KMI.

Uitzonderlijk

“De gemiddelde temperatuur in augustus zit op na 27 dagen op 19,7 graden, terwijl het langjarig gemiddelde 16,8 is. Dat is uitzonderlijk warm”, zegt Willems. Juni en juli, zo legt ze uit, waren iets warmer dan normaal, maar binnen de grenzen van wat normaal heet. “In juni was de gemiddelde temperatuur 16,6 graden, tegenover een langjarig gemiddelde van 15,5. In juli was dat 18,7, tegenover een langjarige waarde van 17 graden. Net als bij onze noorderburen is het al van 2000 geleden dat de gemiddelde zomertemperatuur nog onder dat langjarige gemiddelde afklokte.” Qua neerslag waren juni en juli normaal. “In juni viel 64,5 millimeter neerslag, tegenover een langjarig gemiddelde van 67,4. In juli viel 73,1 milliliter, net iets minder dan de gemiddelde 74,3 voor die maand.” Augustus telt vooralsnog 34,7 milliliter neerslag, tegenover een gemiddelde van 74,4. De helft lager dus, maar een fikse plensbui kan dat plaatje nog helemaal anders doen uitdraaien. “Als er geen druppel regen meer valt, zitten we voor de hele zomer op 172,3 milliliter, normaal is 210,4”, aldus Willems. “Maar hier zitten we in elk geval nog binnen de grenzen van een normale neerslaghoeveelheid.”De zon scheen in de eerste twee zomermaanden perfect zoals van haar verwacht wordt, met in juni 225 uur zonneschijn, een uurtje minder dan normaal, en in juli 214 uur, 9 uur minder dan normaal. Augustus eindigt iets hoger. “Na 27 dagen zitten we al op het langjarige gemiddelde van 220 uur”, aldus Willems. “Een collega van me schatte dat dat uiteindelijk wellicht zo’n 240 uur zal worden.”

Nederland

Bij onze noorderburen, zo blijkt uit cijfers die het Nederlandse KNMI gisteren publiceerde, tekent zich in grote lijnen dezelfde tendens af, met dat verschil dat de temperatuur maar 0,8 graden boven het langjarige gemiddelde lag en dat de Nederlanders daarentegen wel fiks meer zonneschijn dan normaal kregen: zij zitten nu aan 715 uur, 124 uur meer dan het gemiddelde.