Direct naar artikelinhoud

'Besparingen De Block zijn onaanvaardbaar'

De hervormingen van minister Maggie De Block (Open Vld) in de geestelijke gezondheidszorg bevallen N-VA niet. Het budget per ziekenhuisbed zou terugvallen.

"Onaanvaardbaar", stelt N-VA-Kamerlid Renate Hufkens. Donderdag legde ze samen met CD&V-collega Nathalie Muylle De Block het vuur aan de schenen tijdens het vragenuurtje in de Kamer, vrijdag stuurde ze een persbericht uit.

"Vlaanderen zet alles op alles om de investeringen in de geestelijke gezondheidszorg op te krikken", stelt ze. "Die wachtlijsten moeten dringend worden weggewerkt. Al wat daar tegenin gaat, aanvaarden we niet."

Wel geeft Hufkens aan dat ze enigszins gerustgesteld is dat de besparingen niet zo ver gaan als aangekondigd. "We hopen wel op compenserende maatregelen", klinkt het. Volgens De Block is de kwestie overtrokken en bewust verkeerd geïnterpreteerd. N-VA is niet van plan om de zaak op de spits te drijven. "De Block kan deze beslissing autonoom nemen", klinkt het binnen de regering. "We verschillen van mening, maar dit is geen crisis waard."