Direct naar artikelinhoud

EU: 'Stuur vluchtelingen terug naar Griekenland'

De Europese Commissie wil dat lidstaten opnieuw asielzoekers mogen terugsturen naar Griekenland, hoewel dat land de vele vluchtelingen nog altijd niet verwerkt krijgt. 'Dit is onverantwoord.'

Vanaf 15 maart 2017 moet het voor EU-lidstaten mogelijk zijn om asielzoekers terug te sturen naar Griekenland. Nahima Lanjri, migratie-expert van CD&V, is verrast over die beslissing.

"Als de situatie drastisch verbetert tegen maart, dan moet dat lukken, maar uit internationale rapporten van EASO, UNHCR en het Rode Kruis, blijkt dat de toestand enkel verergerd is."

Volgens de Europese Commissie zou het enkel gaan om asielzoekers die na 15 maart via Griekenland aankomen in Europa. In die zin komt het voorstel neer op een toepassing van de Dublin-regels.

Volgens het Dublin-principe is het land van aankomst verantwoordelijk voor de behandeling van een asielverzoek. Als iemand in België asiel aanvraagt, maar via een andere lidstaat de Europese Unie is binnengekomen, dan mag België de asielzoeker naar dat land terugsturen voor zijn of haar procedure.

Maar na een belangrijke veroordeling van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens passen lidstaten voor Griekenland geen Dublin-principe meer toe. In 2011 veroordeelde het Hof België voor het terugsturen van een asielzoeker naar Griekenland. De Afghaanse vluchteling M.S.S. was in Griekenland onmenselijk behandeld en zijn recht op rechtsbescherming werd er geschonden.

Volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans is de situatie veranderd. "De Griekse autoriteiten hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verhelpen van de tekortkomingen in hun nationale asielstelsel. Hierdoor kunnen er geleidelijk aan weer Dublin-transfers naar Griekenland plaatsvinden."

Overbevolkte centra

Maar heel wat experten hebben twijfels bij die vooruitgang in Griekenland. Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het migratiecentrum Myria hebben ernstige vragen bij de huidige toestand van het Griekse asiel- en opvangsysteem.

"Je kan niet garanderen dat iedereen die je zal terugsturen, een dak boven het hoofd krijgt en een procedure kan opstarten", waarschuwt Charlotte Vandyckevan Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

"Ondanks de inspanningen van de Griekse regering is de situatie er nog steeds onmenselijk. Vluchtelingen zitten in overbevolkte centra met een groot gebrek aan hygiëne. Ook de procedure verloopt niet zoals het hoort. De wachttijden voor een asielzoeker om op interview te komen, kunnen oplopen tot zes maanden of langer."