Direct naar artikelinhoud

Gehackte Belgische webcams staan nog altijd online

Via de Russische site Insecam.org kan de hele wereld nog steeds binnengluren in bijna honderd Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Dat de camera's gehackt worden, is al een half jaar geweten, maar de site platleggen blijkt voorlopig onmogelijk.

Met enkele muisklikken kom je via de website Insecam.org terecht op een pagina vol Belgische webcams. In het Luikse Awans staat een vrouw - in wat een krantenwinkel lijkt - achter de kassa haar geld te tellen. Een onlinecamera in Bekkevoort toont dan weer het interieur van een typische woonkamer en we kunnen ook meegluren in de inkomhal van een Brussels studentenkot.

Beelden waarvan de eigenaars hoogstwaarschijnlijk niet weten dat iedereen ze kan bekijken. Vermoedelijk veranderden de eigenaars de standaardpaswoorden niet bij de installatie, waardoor hackers via hun computerprogramma's simpelweg kunnen inloggen op de webcams. Daarna sturen ze de beelden verder uit op hun website. Een probleem, vond staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) afgelopen zomer. Hij beloofde er werk van te maken. "We hebben dit aangekaart bij de Privacycommissie", zegt zijn kabinet. "Maar het is de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om hun paswoord te veranderen."

De site - die vanuit Rusland wordt aangestuurd - is nog altijd niet offline gehaald. De federale Computer Crime Unit, die bezig was met een onderzoek, was afgelopen weekend niet bereikbaar. De sensibiliseringscampagne van de Privacycommissie die mensen voor dit soort praktijken moet waarschuwen, wierp wel al zijn vruchten af. "In vergelijking met afgelopen zomer is het aantal camera's voor ons land op die website al gehalveerd", zegt het kabinet-De Backer.