Direct naar artikelinhoud

Froome houdt Vuelta in ijzeren greep

Het is geen raket naar de maan. Zo moeilijk is het winnen van Tour en Vuelta in hetzelfde jaar ook niet. Toch is het geen wielrenner gelukt sinds in 1995 de Vuelta op de kalender een plaats na de Tour heeft gekregen. Wordt Chris Froome (32) dan de eerste?

Like him or not, maar vandaag is er geen betere ronderenner dan Chris Froome. Froome heeft vier keer de Tour gewonnen. Dat zijn vier grote rondes en dat is evenveel als de Italiaan Vincenzo Nibali (twee keer Giro, één keer Tour, één keer Vuelta). Alberto Contador doet beter. Contador won zeven grote rondes (3x Vuelta, 2x Giro, 2x Tour). Hij doet dit jaar zijn stinkende best om zijn vierde Vuelta en zijn achtste grote ronde te winnen. Maar Contador gaat straks met pensioen. En zijn laatste Vuelta zal hij wellicht niet winnen.

Niet tegen deze Froome. Daar ziet het na één week koersen door het hete Spanje nu wel naar uit. In afwachting dat hij vijf, zes of zeven keer de Tour wint, doet niemand in deze Vuelta beter dan de slungelige Brit. Gisteren niet, eergisteren niet, een hele week al niet.

Niet Armstrong

Koersen doet hij als een boekhouder. Een paar seconden hier, wat bonificaties daar. Maar Froome rijdt nu al sinds maandag in de rode leiderstrui. En neen, afgeven gaat hij die niet doen. Niet aan Jetse Bol uit Nederland. Die had al twee keer rood kunnen pakken afgelopen week. En ook niet aan Nelson Oliveira uit Portugal. Die was zaterdag een virtuele leider.

Zelfs Lance Armstrong gaf zijn gele trui soms weg. En Froome zou zich sympathiek kunnen maken. Maar Froome is Armstrong niet en de prijs van de sympathie wil hij ook niet winnen. Gewoon de Vuelta, als eerste renner in het moderne wielrennen die eerst ook de Tour heeft gewonnen. Dat mislukte in 2015 en in 2016. De derde keer moet de goede zijn.

Chris Froome heeft niets aan het toeval overgelaten. Nooit eerder was hij zo gefocust op het winnen van de Vuelta, zei hij zaterdag. "Ik ben na de Tour zelfs op hoogtestage geweest. Daar begin ik nu de vruchten van te plukken."

Zaterdag kwam hij nog gewoon als veertiende over de streep. Met secondewinst op Nibali, Aru en Chaves, dat wel. Gisteren won hij warempel de etappe. Geloven of niet, maar het was zijn eerste dagzege van het jaar.

Niets laat hij aan het toeval over. Twee jaar geleden werd hij op Cumbre del Sol, waar hij gisteren won, tweede achter Tom Dumoulin. Froome: "Zondagmorgen hebben we de beelden van 2015 bekeken en opnieuw bekeken. Toen keerde Dumoulin in de laatste paar honderd meter terug. Toen ik Esteban Chaves zag terugkeren, dacht ik: niet weer. Ik heb het niet meer laten gebeuren."

Gewonnen spel heeft hij nog niet. Maar Froome is een man met een missie. En in afwachting van een loodzware derde week houdt Chris Froome deze Ronde van Spanje in een ijzeren greep. "Deze eerste week is een droom geweest voor mij."

Niet enkel Froome geniet volop van deze Vuelta, ook QuickStep had alweer reden tot feesten afgelopen weekend. Na Lampaert (Gruissan) en Trentin (Tarragona), behaalde Julian Alaphilippe namelijk zaterdag de derde etappezege voor QuickStep in deze Vuelta. De 25-jarige Fransman zegevierde op Xorret de Cati.

Het was voor Alaphilippe zijn eerste overwinning na zijn val in april in de Ronde van het Baskenland. Alaphilippe werd geopereerd aan de knie en moest maandenlang revalideren. Hij maakte zijn rentree in de GP Pino Cerami (19 juli) en reed daarna de Ronde van Burgos. "Ik kom van ver terug. Het heeft heel lang geduurd voor ik mijn normale niveau terugvond. Terugkeren op het hoogste niveau is geweldig. En mijn seizoen is nog niet gedaan."