Direct naar artikelinhoud

in een NOTENDOP

De taal van mensen is misschien uniek in haar complexiteit en veelzijdigheid, schrijft Eva Meijer in Dierentalen, maar de talen "van andere dieren zijn dat ook". De auteur is filosoof, singer-songwriter en werkt aan een proefschrift over de politieke stem van het dier. Vleermuizen zingen liedjes voor hun geliefden, die in structuur net zo complex zijn als de zinnen van mensen. Inktvissen kunnen met kleurpatronen op hun huid een scala aan informatie doorgeven. Kijk anders naar dieren en ontdek dat taal veel breder en rijker is dan we dachten.
Eva Meijer, Dierentalen, ISVW, 160 p., 17,50 euro

De ultieme familiegids voor wie vakantie neemt in eigen land. Dingenzoekers is een collectief bestaande uit journaliste Kristien In-'t-Ven, fotografe Greetje Van Buggenhout en hun kinderen Myrtha, Lucy en Felix. Samen schuimen ze de tien provincies en onze hoofdstad af op zoek naar plekken waar het net ietsje meer mag zijn. En waar kinderen graag geziene gasten zijn. Hun noeste arbeid leverde liefst 300 adressen op, van B&B's tot speelbossen, van een kampeervlot tot gastronomische restaurants. De levendige reportages zijn een knap staaltje van kindvriendelijke journalistiek. Een boek vol verborgen schatten!
Dingenzoekers,België (voor kinderen en hun baasjes), Luster, 256 p., 19,95 euro, 10+

Hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does schreef een vermakelijk boek over de verschillende persoonlijkheidstypes. Zo ontrafelt hij in Zo ben ik nu eenmaal! het gedrag van narcisten, hysterici, psychopaten, borderliners, controlefreaks en excentriekelingen. En geeft hij tips voor het omgaan met lastig gedrag. Grappig is dat iedereen zich wel ergens in kan herkennen. Met tekeningen van Peter van Straaten.
Willem van der Does,Zo ben ik nu eenmaal!, Scriptum Psychologie, 172 p., 16,95 euro

Noah Hawley is scenarioschrijver van de Netflix-serie Fargo en romanschrijver. Before the Fall, vertaald door Carolien Metaal in Voor de val, gaat over twee overlevenden van een vliegtuigongeluk: de kunstenaar Scott Burroughs en een vierjarig jongetje. In het ziekenhuis denkt Scott aan die keer dat hij uit een boom was gevallen en zijn been had gebroken. Dat hij de hele tijd dapper was, tot zijn vader kwam opdagen in het ziekenhuis en Scott het niet meer hield. De ouders van deze jongen zijn allicht dood. Er komt niemand binnenlopen die hem toestemming geeft in te storten.
Noah Hawley,Voor de val, De Boekerij, 400 p., 19,99 euro