Direct naar artikelinhoud

De Weert nog tot 2020 bondscoach

Als zilver op het EK, goud op de Olympische Spelen en een voortreffelijk WK in Qatar het werk waren van de bondscoach, dan is er goed nieuws. Kevin De Weert blijft nog minstens vier jaar aan het roer van het Belgische wielrennen.

Kevin De Weert liet het voorbije anderhalf jaar een nieuwe wind door het krakende gebouw van de Belgische wielerbond waaien. Dat is iedereen zo goed bevallen dat De Weert een contractverlenging heeft gekregen tot het einde van 2020. Langer hoeft niet, zegt hij. "Een beetje druk mag wel. Het houdt me scherp."

Wat hij leuk vindt aan deze job? De Weert: "Ik werk met de beste renners van België. Ik mag de Spelen doen, het WK en het EK, dat is toch niet evident. En ik blijf development coach, waardoor ik heel nauw betrokken ben bij de jonge wielrenners."

Soms mist hij de actie wel. "Dan ben ik blij wanneer wedstrijden als de Ronde van België, Halle-Ingooigem of de Elfstedenronde ertussen komen." Daarin leidt De Weert een gelegenheidsploeg. "Ik moet beslissingen nemen. We hebben vaak in een winnende positie gekoerst en we hebben ook gewonnen. Ik leer daaruit. Dat ik rustiger moet worden bijvoorbeeld. Daar doe ik mijn voordeel mee bij een WK of een EK."

De Weert begon in februari 2016 als bondscoach en had een goede band met Tom Boonen, Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet. "We hebben ook mooie resultaten neergezet. Op die manier heb ik krediet opgebouwd bij de rest van de renners. Nu is de bal aan het rollen."

Het was een uitstekend 2016 met zilver op het EK tijdrijden voor Victor Campenaerts, goud voor Greg Van Avermaet in Rio en een erg sterk Belgisch WK in Qatar. "Ik heb renners uit verschillende ploegen als één ploeg laten rijden", zegt De Weert. "Nu moet ik weer proberen om een goede ploeg te krijgen op het EK en WK. Qua talent is er in België niet echt een probleem."

Zondag komt hij uiteraard naar het BK in Antwerpen. "Ik passeer langs de ploegen en doe een babbeltje." Wout van Aert komt er aan de start als outsider. Moet die snel de overstap naar de weg maken? "Het is niet aan mij om daar iets over te zeggen", klinkt het. "Ik weet wel dat hij bij de hele grote renners op de weg zal moeten behoren om te verdienen wat hij nu in het veld verdient."