Direct naar artikelinhoud

Netflix weigert bij fictiereeks te verwijzen naar Zelfmoordlijn

Ondanks de vraag van het Vlaams Expertisecentrum voor Suïcidepreventie (VLEP) weigert Netflix om bij 13 Reasons Why te verwijzen naar de Zelfmoordlijn. Voor Vlaamse tv-makers komt er weldra wel een richtlijn.

In de Netflix-reeks 13 Reasons Why wordt expliciet getoond hoe een zestienjarig meisje zelfmoord pleegt, en dat is niet zonder gevaar, volgens Gwendolyn Portzky (VLEP). Daarom vroeg ze het bedrijf om bij elke aflevering die in ons land getoond wordt een verwijzing naar de Zelfmoordlijn te voorzien. Die vraag werd afgewezen, en dus zit er voor Portzky niets anders op dan ouders en scholen het advies te geven om open in discussie te gaan over de reeks.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) liet weten dat de reeks alle mediarichtlijnen met voeten treedt. Een verbod lijkt hem echter niet aangewezen. "Dat zal jongeren alleen maar triggeren om ernaar op zoek te gaan."

Op Vlaams niveau is er wel beweging. In navolging van de mediarichtlijn die nu al bestaat, komt er ook een fictierichtlijn die bepaalt hoe scenaristen in hun creatieve werk moeten omgaan met zelfdoding.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.