Direct naar artikelinhoud

Ingevoerd kippenvlees kan levensgevaarlijk zijn

Wetenschappers waarschuwen voor import van besmet kippenvlees uit Brazilië, Thailand en China. 'Het bevat bacteriën die resistent zijn tegen alle antibiotica.'

"In tegenstelling tot eerdere berichten is het niet zozeer het varkensvlees dat een gevaar vormt, maar wel het kippenvlees", zegt Herman Goossens, professor Klinische Biologie aan UAntwerpen.

Jaarlijk wordt in ons land 170.000 ton kippenvlees geïmporteerd. Een beperkt percentage - hoeveel precies, is niet bekend - van dat ingevoerde vlees komt uit landen buiten de EU. Volgens een rapport van het European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn resistente bacteriën in mensen en dieren een onrustwekkend probleem.

"In landen zoals Brazilië en China worden kippen in zeer onhygiënische omstandigheden gekweekt", zegt Goossens. "Om te beletten dat de dieren door allerlei ziekten zouden sterven, krijgen ze tonnen antibiotica toegediend. Dat kost twee keer niets en wordt daar toch niet gecontroleerd. Resultaat: de bacteriën in het vlees zijn goed bestand tegen antibiotica. De (darm)- bacteriën kunnen bij de mensen blaas-, long- en bloedinfecties veroorzaken die onbehandelbaar zijn omdat geen enkel antibioticum nog helpt."

Volgens het federaal voedselagentschap (FAVV) is er echter geen reden tot paniek. "Als het vlees goed gebakken wordt, is er geen enkel gevaar. Sinds 2015 is er in ons land maar een geval van besmetting gevonden in geïmporteerd vlees. We hebben een goed bewakingssysteem. In China ligt tot 30 procent besmet vlees in de supermarkten. We moeten de situatie in de toekomst wel zeer goed opvolgen", klinkt het.