Direct naar artikelinhoud

Vangheluwe toont geen berouw

De voormalige bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, werd gisteren drie uur lang geconfronteerd met een van zijn slachtoffers. Kris Verduyn zegt dat hij een kwarteeuw geleden werd misbruikt door de geestelijke. Die las tijdens de confrontatie een brief voor. 'Ik heb u nooit gezien. Ik heb het niet gedaan.'

Wie dacht dat Operatie Kelk - het grote onderzoek rond misbruik door geestelijken - helemaal afgerond was, heeft het mis. Er waren jaren geleden ontelbare verhoren van slachtoffers en geestelijken. Veel zaken waren verjaard, voor sommige slachtoffers was het te pijnlijk om alles op te rakelen en sommige verdachten waren al overleden.

Er was wel nog Roger Vangheluwe (81), tot 2010 bisschop van Brugge. De familie van een van zijn slachtoffers stuurde een brief naar alle bisschoppen en bracht zo een en ander aan het licht. Vangheluwe - tegen wie nog een tweede klacht werd ingediend - diende zijn ontslag in en leidde een tijdje een teruggetrokken leven in een slotklooster. Daarna verkaste hij naar 'het verborgene', vandaag is dat ergens in 'een Europese hoofdstad'.

Er was ook nog een derde klacht, die van Kris Verduyn (36). Hij stelde dat Vangheluwe hem een kwarteeuw geleden dwong tot orale seks in de kerk van Meulebeke. Daar werd verder niets meer van vernomen.

Tot het federaal parket vorig jaar liet uitschijnen dat het onderzoek gesloten zou worden. "Waarop we bijkomend onderzoek hebben gevraagd én gekregen", zegt advocaat Walter Van Steenbrugge. "Een van onze vragen was een rechtstreekse confrontatie tussen Vangheluwe en mijn cliënt. De onderzoeksrechter is daarop ingegaan."

Leugendetector

Gisteren was het zover, in de burelen van de federale gerechtelijke politie in Brussel. "En dat was bevreemdend", zegt Verduyn. "Door de baard die hij nu heeft, gelijkt hij in niets meer op de man die me 25 jaar geleden een trauma bezorgde."

Vangheluwe diepte enkele A4'tjes op en las die voor. In omslachtige bewoordingen kwam het er eigenlijk op neer dat hij alles ontkent. "Ik ken deze man niet, ik heb hem nooit gezien. Ik heb die feiten niet gepleegd."

Verduyn vroeg de onderzoekers daarop of zowel hij als Vangheluwe een test met de leugendetector zouden kunnen ondergaan. Verrassend genoeg zegde Vangheluwe toe. "Om de waarheid aan het licht te brengen." Ook hij wil dat er nog extra verhoren plaatsvinden.

Het bisdom Brugge was niet op de hoogte van de confrontatie én van de klacht, liet het in een mededeling weten. "We zijn vragende partij om duidelijkheid in deze zaak te scheppen. We blijven klaarstaan om slachtoffers bij te staan."

Al ziet het er niet naar uit dat Vangheluwe de dans helemaal zal ontspringen. Volgens de slotvordering van het federaal parket wordt hij er ook van verdacht zich toegang te hebben verschaft tot kinderporno, in 2003 en 2005. Als die feiten worden bewezen, zijn ze niet verjaard.