Direct naar artikelinhoud

Tandarts dreigt flink pak duurder te worden

Niet alleen de vaste tarieven voor artsen en kinesisten staan op losse schroeven. Ook de tandartsen kunnen sinds 1 januari vrij hun prijs bepalen. De beroepsvereniging roept hen op om 3 à 5 procent meer ereloon aan te rekenen. 'Alweer dreigen de patiënten de dupe te worden'.

Net als de artsen en de kinesisten sluiten de tandartsen en ziekenfondsen met het Riziv elke twee jaar een akkoord over de erelonen. Dat legt vast hoeveel de tandheelkundigen mogen aanrekenen voor raadplegingen en onderzoeken. De tandartsen kunnen kiezen of ze zich 'conventioneren' en de afgesproken ereloontarieven toepassen. Dan weet de patiënt precies hoeveel elk bezoekje kost. Volgens de Vlaamse Beroepsvereniging voor Tandartsen (VTB) legt 40 procent van de 9.404 Vlaamse tandartsen die tarieven naast zich neer. Zestig procent houdt er zich binnen de kantooruren wel aan.

Maar sinds 1 januari kunnen ook de 'geconventioneerde' tandartsen vragen wat ze willen. Het tariefakkoord voor 2015 en 2016 liep eind december af en de onderhandelingen voor de nieuwe tarieven liepen spaak op 15 december. Ook de kinesisten hebben sinds dit jaar geen tariefakkoord meer. En dat van de artsen staat op springen.

Geen extra budget

Net als hun collega's protesteren de tandartsen tegen de besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Ze willen hun ereloon verhogen met 5 procent. "Want de prijzen voor tandheelkundige producten, apparatuur en het labowerk stijgen. Net als vaste kosten zoals water, elektriciteit en verwarming. Bovendien zijn de tarieven al jaren niet aangepast, waardoor steeds meer tandartsen zich deconventioneren. Maar de minister van Volksgezondheid voorziet geen extra budget", stelt Yann Van Hoecke, voorzitter van de VTB. Het laatste voorstel op de onderhandelingstafel wilde de erelonen van de tandartsen optrekken met 1,6 procent. "Veel te weinig om als tandarts rendabel te blijven en de inflatie van meer dan 2 procent op te vangen."

De onderhandelingen zijn nog niet begraven, maar de beroepsvereniging adviseert haar tandartsen intussen wel de erelonen met 3 tot 5 procent te verhogen. Het gevolg is dat de patiënt alweer dieper in de buidel zal moeten tasten, berekende oppositiepartij sp.a. "Voor het jaarlijkse preventieve onderzoek bijvoorbeeld zal de factuur van de patiënt dan met 89 procent stijgen", stelt Kamerlid Karin Jiroflée vast.

"Voor zo'n preventief onderzoek vraagt de tandarts vandaag 62,05 euro en betaalt de overheid 58,55 euro terug. Vragen ze 5 procent meer, dan stijgt de factuur naar 65,15 euro, maar de overheid betaalt nog steeds 58,55 euro terug. Dat betekent dat de patiënt 6,6 euro in plaats van 3,5 euro uit eigen zak op tafel moet leggen."

Inzetten op overleg

In absolute cijfers gaat het dus maar om enkele euro's. "Maar dit is de zoveelste prijsstijging op rij", klaagt Jiroflée aan. "Intussen gaat het al om vele euro's. De Block heeft de maximumfactuur geïndexeerd, ze weigerde middelen te geven aan de nieuwe wijkgezondheidscentra en vervolgens verhoogde ze de prijzen van medicijnen zoals maagzuurremmers, antibiotica en neussprays. En dan zijn er nog de tariefakkoorden van de artsen, kinesisten en tandartsen die op de helling staan. Als alle artsen hun prijzen kunnen kiezen, is het hek van de dam."

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe gesprekken. Minister De Block laat in een reactie wel weten dat ze maximaal wil inzetten op overleg. "We hopen dat de tandartsen zo snel mogelijk terug aan tafel komen zitten om tot een akkoord te komen." Yann Van Hoecke stelt dat de minister dan wel met een beter voorstel over de brug zal moeten komen.