Direct naar artikelinhoud

Podiumspektakels in de Vlaanders

Culturele hongerstillers voor wie de vakantie doorbrengt aan de Vlaamse kust, maar geen zand met schelpjes lust.

Theater Aan Zee

3/7-8/8, Oostende, theateraanzee.be

Oostende ligt dit jaar aan de Zuidpool, maar geen paniek: dat heeft niets te maken met onverwachte klimaatwijzigingen. Theater Zuidpool, dat de afgelopen jaren prachtige voorstellingen maakte als Al te luide eenzaamheid, MacBeth (met Mauro Pawlowski) en Lucifer (met Jan Decleir), is curator op TAZ. Het Antwerpse gezelschap brengt in zijn kielzog vrienden en verwanten mee zoals muzikant Bert Dockx en de bende van Tutti Fratelli. Vaste waarden zijn Uitgelezen Aan Zee en de legendarische feestjes rond de kiosk aan het Leopoldspark.

Dat klinkt allemaal toppie, maar als je het ons vraagt, ligt de kracht van het festival nog steeds in de aanwezigheid van springerig jong theatertalent. Het Oostendse theaterpubliek is intussen zo goed opgevoed dat het blindelings kaartjes koopt voor de onbekende jonge namen die iets doen op de meest krankjorume locaties, en kijk: that's the spirit. In het oog te houden zijn ze allemaal, maar wij vingen al goede dingen op over het majestueuze werk van het piepjonge collectief Kuiperskaai. Met The Goldberg Chronicles maakten Lisaboa Houbrechts en Oscar van der Put een episch rechtbankdrama dat theater in drie talen, beeldende kunst en dans verenigt.

De IJslandse danseres Bára Sigfúsdóttir maakte met The Lover een betoverende choreografie die begint met het trillen van een arm - zelden iets fascinerender gezien dan dit simpele bewegen van menselijke spieren. Je kijkt je ogen uit naar dit betoverende mens-dier. Ook de jonge circusartiest Alexander Vantourn-hout presenteert pril werk, waarin hij voor zichzelf de grens tussen circus en dans aftast - Aneckxander heet deze wonderlijke creatie.

Tot slot nog een speciaaltje dat te mooi is om niet mee te geven: het Gentse figurentheatergezelschap Ultima Thule speelt op een adembenemend mooie locatie op Oosteroever de onvolprezen Gomaar-trilogie: een simpel en puur levensverhaal over de jongen Gomaar, met onwaarschijnlijk vakmanschap uitgevoerd.

PERPLX

26-28/6, Kortrijk en omstreken, perplx.be

Humorologie is dood, leve PERPLX: het Kortrijkse comedyfestival vervelde tot een circusfestival en belooft een aantal mooie voorstellingen op de grens tussen fysiek theater, dans en humor. Compagnie Ea Eo gaat er in première met All the Fun, en dat doet ook circustalent Alexander Vantournhout met Aneckxander. Gratis bussen rijden je comfi van de ene voorstelling naar de andere.

Kortrijk Congé

11/7 vanaf 16u, Kortrijk, kortrijkconge.be

Anarchie in Kortrijk? Wij zouden ze ook niet direct met elkaar associëren, maar geloof ons: minstens één nacht per jaar hangt zelfs de meest burgerlijke Kortrijkzaan de beest uit. Dat moet wel Kortrijk Congé zijn: de traditionele afsluiter van het podiumseizoen met theater, dans, performance en muziek. Onder het motto 'Een monument voor de toekomst' gaat het nette stadje door met feesten tot 7u in de ochtend.

Saltofestival

11-12/7, Menen, saltofestival.be

De curator van dit festival is Dirk Opstaele van Ensemble Leporello. Dan weten we dat er in de programmatie poppen, theater, stoeten en Ensoriaanse maskers zullen zitten. En muziek, véél muziek. Opstaele beloofde voor de eerste editie van het Saltofestival alvast een witte walvis mee te brengen.

Spots op West

7-12/7, Westhoek, spotsopwest.org

De laatste jaren groeide Spots op West, het theaterfestival georganiseerd door de vereniging voor amateurtheater OpenDoek, uit tot een keurmerk van kwaliteit. Dit jaar gaat het festival internationaal en verzamelt het rond het thema On the Run amateurvoorstellingen uit binnen- en buitenland die van dicht of van ver te maken hebben met de Groote Oorlog.