Direct naar artikelinhoud

Houden hersenscans verdachte moord uit cel?

De advocaten van de man die in 2011 zijn zoon liet vermoorden in Schellebelle willen hem met hersenscans een proces én een straf besparen. 'Hij begint te dementeren.'

7.000 euro betaalde Prosper Van Der Borght aan de twee huurdoders die hij op 11 juli 2011 zijn zoon Eddy (37) liet doodschieten. Vanaf morgen moeten de vader en vijf andere verdachten zich verantwoorden voor de moord.

Alleen willen de advocaten van Prosper Van Der Borght hem met een lijvig medisch dossier én een stapel hersenscans een proces en een straf doen ontlopen. "Sinds zijn vrijlating in april 2013 zijn er regelmatig hersenscans bij Prosper gemaakt", zeggen zijn advocaten Kristiaan Vandenbussche en Julie Vandenbogaerde. "De man heeft al langer hartproblemen en zijn cardioloog waarschuwde dat zijn ouderdom, de verkalking en het dichtslibben van zijn aderen een verminderde doorbloeding in zijn hersenen kunnen veroorzaken. Op basis van die scans heeft een expert nu geoordeeld dat zijn geheugen hem in de steek laat."

De advocaten vinden dat zijn gezondheid hem 'procesonwaardig' maakt. "De moord dateert van 2011. Hoe kan Prosper zich verdedigen als zijn geheugen hem in de steek laat?"