Direct naar artikelinhoud

N-VA: pas na 4 jaar recht op kindergeld

Zeven op de tien Belgen vinden de asielcrisis een bedreiging voor onze welvaart. En daar speelt N-VA handig op in. Na het voorstel voor een apart sociaal statuut en het onmogelijk maken van de fiscale aftrek voor asielzoekers, wil de partij nu dat je pas na vier jaar in ons land recht hebt op kindergeld.

Bart De Wever liet eind augustus al een ballonnetje op voor een apart sociaal vluchtelingenstatuut. Erkende vluchtelingen zouden dan niet meteen over alle sociale rechten, zoals kindergeld, kunnen beschikken. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) vertelde vrijdag dat hij fiscale aftrekken voor asielzoekers zonder beroepsinkomsten onmogelijk wil maken.

En vandaag stelt Kamerlid Sarah Smeyers in een wetsvoorstel voor kindergeld alleen maar toe te kennen als je minstens vier van de laatste tien jaar in België hebt gewoond. Naar Deens voorbeeld. Het was Gwendolyn Rutten die het idee lanceerde. Maar niet Open Vld, wel N-VA pikt de piste op.

"Concreet heb je na 1 jaar wettelijk verblijf in ons land recht op 25 procent van het kindergeld, na 2 jaar op 50 procent, na 3 jaar op 75 procent en na vier jaar op 100 procent. Op die manier is wat je hebt bijgedragen in verhouding met wat wordt uitgekeerd", zegt Smeyers. Discriminerend? "Neen. De Conventie van Genève zegt dat vluchtelingen dezelfde rechten hebben als de onderdanen en dit geldt voor nieuwkomers én Belgen."

Met andere woorden: behalve vluchtelingen zijn ook expats kind van de rekening. N-VA laat wel wat ruimte, want je moet geen vier opeenvolgende jaren in ons land hebben gewoond.

Aantrekkingspool

Het lijkt erop dat Sarah Smeyers zo een Vlaamse bevoegdheid, de kinderbijslag, ondermijnt. Maar volgens haar kan de federale regering zich daar wel degelijk in roeren. "Toegang en verblijf in ons land zijn een federale bevoegdheid. De wet zegt dat het federale parlement een Vlaamse materie mag regelen als dat noodzakelijk is voor de uitoefening van een federale bevoegdheid. En dat is nu het geval", maakt Smeyers zich sterk. "Kinderbijslag maakt van België een aantrekkingspool. Hierdoor komt de sociale bescherming onder druk te staan."

Daar draait de bekommernis van N-VA natuurlijk om: zal de stroom asielzoekers onze sociale zekerheid niet te zwaar belasten? Dat is ook de vrees van een deel van haar achterban. En daar speelt N-VA handig op in, onder andere met dit wetsvoorstel - dat niet in het regeerakkoord staat.

Cijfers ontkrachten nochtans dat de vluchtelingen onze sociale zekerheid zouden ontwrichten. In 2013 bedroegen de kinderbijslagen voor vluchtelingen slechts 0,1 procent (6 miljoen euro) van het totale kinderbijslagbudget (6 miljard euro). "Gouverner c'est prévoir", vindt Smeyers. "Met meer dan 4.000 asielaanvragen per maand worden records gebroken. 60 procent van de mensen die hier aankloppen, wordt erkend. Met die evolutie moeten we rekening houden. Dat hoeft zeker geen negatief verhaal te zijn, integendeel. Maar als we ons systeem nu niet hervormen, dreigt het onbetaalbaar te worden. Bovendien is migratie een verhaal van rechten en plichten."

Sarah Smeyers zal bij het begin van het parlementaire jaar de hoogdringende behandeling van het voorstel vragen. Maar schaart de meerderheid zich achter het voorstel? N-VA rekent uiteraard op de steun van Open Vld. De Vlaamse liberalen kunnen het voorstel moeilijk afschieten aangezien Rutten al verkondigd heeft de piste te willen onderzoeken. Het zwaartepunt ligt, alweer, bij CD&V. Het is een publiek geheim dat de voormalige kartelpartners botsen over het vluchtelingendossier.