Direct naar artikelinhoud

Oude Keith Jarrett solo in Bozar

Keith Jarrett wordt weleens de beste jazzpianist van de wereld genoemd. Op 13 november komt hij naar Bozar voor een solopianoconcert, ter gelegenheid van de dertigste editie van het Hello Jazz Festival. Jarrett zelf werd eerder dit jaar zeventig. Zijn liveconcerten zijn eerder zeldzaam geworden. Tijdens zijn Europese tournee doet hij dit najaar maar vier steden aan: Londen, Dublin, Firenze en Brussel. "In België wil hij enkel optreden in de Henri Le Boeufzaal van Bozar vanwege de uitzonderlijk goede akoestiek", klinkt het. De voorverkoop start morgen om 11 uur.

Onderzoek naar werk van Karel Appel

In Nederland is onzekerheid ontstaan over een mogelijk vroeg werk van Cobra-kunstenaar Karel Appel. In het tv-programma Tussen kunst en kitsch beoordelen experts voorwerpen van kijkers. Vorige week passeerde een reliëf van een kindfiguur, volgens het taxatieprogramma gemaakt in 1948 en tussen de 20.000 en 25.000 euro waard. Maar dinsdagavond beweerde kunstenaar Jon Marten (81) in de RTL-talkshow Van Liempt Live dat hij het werk rond 1972 maakte, geïnspireerd door Appel.

Er komt nu een onderzoek naar de echtheid, want er blijft een verschil tussen het verhaal van de eigenares en kunstenaar Marten. "De eigenares zegt namelijk dat haar vader het werk vlak na de oorlog al heeft gekocht", reageert een woordvoerder van AVROTROS, dat Tussen kunst en kitsch maakt. "We hopen dat het onderzoek snel uitsluitsel zal geven over de afkomst van het reliëf."

Bart Peeters krijgt muziek-programma

Canvas wil zich uitdrukkelijk manifesteren op muziekvlak. Vanaf 15 oktober mag Bart Peeters op de zender over muziek komen babbelen. Peeters ontvangt elke donderdag twee gasten met een muzikale achtergrond om het met hen over een aantal muziek- en videofragmenten te hebben. De reeks kreeg de naam Van Bowie tot onder en loopt acht weken. Ook daarna is het de bedoeling om op donderdag met muziek te blijven uitpakken.

Ook het decor voor het nieuwe programma ademt muziekgeschiedenis. Peeters ontvangt immers in het legendarische Flagey-gebouw.

Canvas heeft in het zendschema al behoorlijk wat muziek staan. Eind september gaat Off the Record van start, waarin muzikanten de kijker een blik in hun platenkast gunnen. Op 4 oktober is De Nada te zien. Voor die documentaire trok cineaste Christina Vandekerckhove met muzikant Daan Stuyven en fotograaf Peter De Bruyne naar het zuiden van Spanje.