Direct naar artikelinhoud

Belgische boeren krijgen niet meer dan 13 miljoen euro

Europa houdt voet bij stuk: de steun voor de noodlijdende landbouwers blijft liggen op 500 miljoen euro. België krijgt 13 miljoen euro. 'Een druppel op een hete plaat', klinkt het.

Ondanks alle protest is de Europese Commissie niet te vermurwen. Ze blijft bij haar voorstel om 500 miljoen euro vrij te maken voor de landbouwers die te lijden hebben onder de lage marktprijzen. Daarvan gaat 420 miljoen euro rechtstreeks naar de lidstaten. Dertien miljoen euro is voor de Belgische boeren bestemd. Europees Commissaris Phil Hogan bracht wel enkele verduidelijkingen aan en stuurde een aantal maatregelen bij. Een meerderheid van de EU-landen kan zich in het aangepaste voorstel vinden, zodat het nu kan worden uitgerold. De lidstaten krijgen 420 miljoen euro om de liquiditeitsnoden van hun landbouwbedrijven op te vangen. Tachtig procent van het bedrag wordt verdeeld op basis van de (intussen afgeschafte) nationale melkquota. De overige 20 procent houdt rekening met criteria als de dalende prijzen van varkensvlees, de impact van het Russische importverbod, de lage melkprijzen en de droogte van afgelopen zomer.

"Ik ga nu samenzitten met de landbouworganisaties en met mijn federale en Waalse collega's om te kijken hoe we dit geld het best kunnen besteden", zegt Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, maakt duidelijk dat 13 miljoen euro een druppel op een hete plaat is. De varkenshouders verliezen volgens hem vier miljoen euro per week.