Direct naar artikelinhoud

Brexit leidt tot averij op Britse vastgoedmarkt

'De eerste dominostenen beginnen te vallen', klinkt het bij sombere analisten. Sommigen gewagen al van een nieuwe bankencrisis. Feit is dat de beurzen bijzonder nerveus reageren.

De Britse investeringsmaatschappij Aviva heeft dinsdag een van haar vastgoedfondsen bevroren. Beleggers kunnen momenteel niet aan hun tegoeden. Aviva rechtvaardigt de beslissing door een grote toename van investeerders die zich terugtrokken en hun tegoeden opvroegen omwille van de brexit-onzekerheid. Door de onzekerheid halen beleggers met andere woorden in groten getale hun geld terug. Een dag eerder nam het fonds Standard Life al dezelfde beslissing.

"De uitzonderlijke marktomstandigheden, die de hele sector treffen, hebben een onmiddelijk tekort aan liquide middelen veroorzaakt bij het fonds Aviva Investors Property Trust", zegt een woordvoerder van Aviva. Om de belangen van alle investeerders te vrijwaren, werden alle transacties bij het fonds van 1,8 miljard pond onmiddellijk opgeschort, zo luidt de officiële uitleg.

De Britse vastgoedsector wordt momenteel zwaar getroffen door de brexit omdat investeerders een afkoeling van de vastgoedmarkt vrezen. Analisten menen bijvoorbeeld dat de waarde van kantoren in Londen in de drie jaar na het effectief adieu van de Britten aan de Europese Unie tot 20 procent kunnen dalen. Op de Londense beurs incasseren de vastgoedwaarden dinsdag alvast rake klappen.

Dominostenen

Het gaat voorlopig maar om twee fondsen, maar de situatie roept evenwel nare herinneringen op aan de financiële crisis in 2007 en 2008. De vastgoedfondsen werden toen om dezelfde redenen gedwongen de tegoeden te bevriezen. Wat volgde was een vastgoedafkoeling, met waardedalingen tot 40 procent ten opzichte van de piekwaarden.

Analist Laith Khalaf van Hargreaves Lansdown verwoordt het als volgt: "De dominostenen beginnen te vallen op de Britse markt van commercieel vastgoed." De fondsen zitten dan met een probleem, omdat het langer duurt om vastgoed te verkopen om zo het nodige geld vrij te maken voor wie zich terugtrekt. En de cashbuffers zijn dan reeds aangetast door de eerste investeerders die de deur achter zich dichttrokken.

Geen wonder dat de beurzen wereldwijd de situatie nauwlettend opvolgen en bijzonder nerveus reageren. De Europese beurzen gingen fors in de min, idem bij de Nasdaq die bij opening naar beneden dook, en ook in Brussel was het allesbehalve zomer. Na enkele opeenvolgende winstdagen ging de Bel-20-index achteruit. De graadmeter zakte met 1,61 procent. Van de twintig aandelen die meetellen voor de berekening ervan, eindigde alleen Delhaize hoger.

Het grootste verlies was andermaal voor de financiële titels. Ageas verloor 4,66 procent. ING leverde 2,73 procent in. KBC deed dan weer iets beter, maar kon niet verhinderen dat het de dag uitging met een malus van 1,73 procent en een slotkoers van 41,50 euro. Op de brede markt daalde Delta Lloyd met 6,68 procent, tot 2,88 euro.