Direct naar artikelinhoud

Rumoerige kerst op Corsica

Donderdag werden in Ajaccio brandweerlieden belaagd. Vrijdag was er brand in een gebedshuis voor moslims. Ook zaterdag en zondag was het onrustig in de arme wijk van de stad.

Opnieuw werd zondag in Ajaccio op het Franse eiland Corsica gedemonstreerd, nadat betogingen de twee voorgaande dagen waren uitgelopen op scheldkanonnades, en zelfs vandalisme, tegen buitenlanders. Vrijdag richtte een groepje betogers tijdens een manifestatie in de volkswijk Les Jardins de L'Empereur grote schade aan in een gebedsruimte voor moslims. Het interieur werd vernield en er werd brand gesticht. Ook werd gepoogd korans en gebedsboeken te verbranden.

De vandalen hadden zich losgemaakt van een groep van circa 600 mensen die in de wijk demonstreerden naar aanleiding van een incident de dag tevoren. Twee brandweerlieden en een politieagent werden donderdag aangevallen en raakten gewond toen ze na een (naar later bleek valse) alarmmelding naar een sociaal woningbouwproject in Les Jardins de l'Empereur waren gegaan.

Ongeveer de helft van de arme wijk is van buitenlandse, meestal Noord-Afrikaanse, afkomst. Waarschijnlijk hielden de betogers vrijdag Fransen van Noord-Afrikaanse komaf verantwoordelijk voor het geweld tegen de brandweerlieden. Het belagen van brandweerlieden wordt op Corsica niet geaccepteerd. De brandweer staat er in hoog aanzien.

Ook zaterdag werd weer door enkele honderden mensen gedemonstreerd in Les Jardins de l'Empereur en andere volkswijken van Ajaccio. Betogers riepen leuzen als 'Weg met de Arabieren' en 'Wij zijn hier thuis'. Toen de oproerpolitie hen de weg versperde, kwam het tot botsingen.

De Franse premier Manuel Valls riep vrijdag op tot respect voor de wet, na "de niet te tolereren agressie tegen de brandweerlieden en de onaanvaardbare ontheiliging van een islamitisch gebedshuis". Naar beide incidenten wordt door de politie een onderzoek ingesteld. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve veroordeelde het geweld van beide dagen. De aanval op het gebedshuis "ruikt naar racisme en xenofobie", zo zei hij.

'Strijden tegen geteisem'

De prefect van Corsica, Christophe Mirmand, eiste zaterdag dat er onmiddellijk een einde zou komen aan betogingen in de buitenwijken van Ajaccio. Voor Les Jardins de l'Empereur stelde hij een demonstratieverbod. Politieversterkingen werden van het vasteland ingevlogen, ook om te helpen bij het beveiligen van moskeeën in de stad.

Ook zondag trokken weer enkele honderden betogers de straat op, maar zij kwamen niet in de wijken waar het demonstratieverbod geldt. Bij de toegang van Les Jardins de l'Empereur werden ze tegengehouden door de politie. De leuzen waren gematigder dan zaterdag. "We strijden tegen het geteisem, maar niet tegen de Arabieren", werd er geroepen door de aanvoerders van de betoging.

Het aantal anti-islamitische incidenten in Frankrijk was in 2015 hoger dan ooit tevoren, zo heeft de Franse moslimraad CFCM bekendgemaakt. In de eerste twaalf dagen na de aanslag in januari op Charlie Hebdo werden 128 islamofobe daden gemeld. Dat was evenveel als in heel 2014.