Direct naar artikelinhoud

Coach Jankovic: 'Je moet ooit uit die comfortzone'

Yannick Ferrera kreeg gisterochtend zijn C4 bij Standard en vanochtend al leidt Aleksandar Jankovic (44) zijn eerste training als coach van de Rouches. De Serviër besliste van dinsdag op woensdag om de warme volksclub KV Mechelen in te ruilen voor de slangenkuil die Standard tegenwoordig lijkt te zijn.

Aleksandar Jankovic plaatste KV Mechelen gisteren voor een voldongen feit. De Servische coach bereikte maandagavond een akkoord met Standard. De Luikenaars betaalden de vastgelegde afkoopsom van 200.000 euro voor de coach van Malinwa en dus was het onomkeerbaar. Terwijl hij de ene dag nog gewoon op het trainingsveld stond bij KV, werd hij de volgende voorgesteld als nieuwe T1 op Sclessin.

"Zo snel kan het nu eenmaal gaan in het voetbal", glunderde Jankovic. "Standard heeft me een aantrekkelijk voorstel gedaan en ik heb besloten om die uitdaging aan te gaan. Ik kan begrijpen dat men bij KV Mechelen verrast was, maar ik heb erg veel respect voor iedereen bij Malinwa. Ik ben mensen als Johan Timmermans en Marc Faes erg dankbaar voor de fantastische samenwerking, meer dan twee jaar lang. Het moet vervelend voor hen zijn om in september plots op zoek te moeten naar een nieuwe coach, maar ik ben er zeker van dat de club ook zonder mij resultaten zal boeken."

14 maanden, 4 coaches

Maar is Standard wel zo'n slimme carrièrezet voor Jankovic? In iets meer dan veertien maanden sinds de overname door Bruno Venanzi zit er zondag tegen Genk al een vierde coach op de bank. Bovendien lijkt het interne gestrubbel nog steeds niet ten einde.

"Het grootste risico is geen risico's nemen. Voetbal is één groot avontuur. Ik ben in het verleden al drie keer ontslagen. Als je ergens een contract tekent, weet je dat die kans bestaat. Je hebt twee soorten trainers. Zij die al ooit ontslagen werden of zij die het nog zullen worden. Maar als je met negatieve energie aan zo'n uitdaging begint, loopt het geheid mis. Je moet ooit uit je comfortzone komen en ik had het gevoel dat ik daar aan toe was.

"Het project dat Standard voor ogen heeft, spreekt me heel erg aan. Ik ken Olivier (Renard, sportief directeur, SJH) intussen al eventjes en het is een privilege om weer met hem te mogen samenwerken. Ik doe mijn job op het veld en hij die van hem ernaast."

Zondag tegen Genk moet blijken of de trainerswissel een schokeffect teweegbrengt. Jankovic wil in elk geval andere accenten leggen. "Ik wil zeker geen steen werpen naar mijn voorganger. Mijn respect voor Ferrera is daarvoor te groot. Ik ben zeer veeleisend. Standard haalde geen dromer, maar een werker. Ik verwacht mentaliteit en inzet. Mijn spelers beoordeel ik niet op de fouten die ze maken, maar op hun generositeit.

"Je zult mij geen makkelijke punten zien scoren bij de fans met boute uitspraken of door het kussen van het clublogo. Ik wil die punten op het veld verdienen. Hetzelfde doen als bij Mechelen, maar dan op een hoger niveau. Dat is de bedoeling. We zullen in de beginfase nog even moeten zoeken. Automatismen kunnen er nog niet zijn, maar dat moeten we dan maar compenseren met organisatie, discipline en structuur."

Intussen bij Malinwa

Het vertrek van Jankovic heeft geen diepe wonden geslagen bij KV Mechelen. Ja, hij kiest voor Standard. Ja, ze zitten zonder trainer. "Maar ik kan er begrip voor opbrengen", zegt voorzitter Johan Timmermans. Hij had veel respect voor zijn coach en voor het werk dat hij geleverd heeft Achter de Kazerne. "Ik had een goede verstandhouding met hem. Ik zal ook geen enkel kwaad woord over Aleksandar zeggen."

KV Mechelen verliest een goede trainer, maar ook een gentleman. Iemand die respect en toewijding hoog in het vaandel draagt. Bovendien een coach met kennis van zaken. Maar zijn boodschap kwam bijzonder hard aan. Met gebogen schouders, 'kop in kas' en sigaar in de mond moest Timmermans alles even op een rijtje zetten. Vergis u niet, KV Mechelen werd koud gepakt hoor, door het nieuws van hun coach. De interesse van Standard was er al langer, ze trokken al twee jaar aan de mouw van de Serviër. Vierde keer, goede keer.

Voor KV Mechelen worden het opnieuw drukke weken. De zoektocht naar een nieuwe trainer, er zijn leukere dingen. Namen werden nog niet genoemd. Of toch. Eéntje. "Geef mij maar Yannick Ferrera", fluisterde een bestuurslid ons toe. "Volgens mij is hij de juiste man." Zou het?