Direct naar artikelinhoud

Diplomatiek relletje in Israël door Michel

Israël heeft de Belgische ambassadeur op het matje geroepen. Aan het einde van zijn staatsbezoek daar had premier Michel twee ngo's ontvangen die zich verzetten tegen de kolonisatie van de Palestijnse gebieden.

De ontmoeting schoot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het verkeerde keelgat. Zijn regering gaf de opdracht de "afkeuring" over te maken aan de Belgische ambassade. "De Belgische overheid moet kiezen: of van koers veranderen of een anti-Israëlische lijn volgen", klonk het in een mededeling.

De kwestie van de nederzettingen ligt bijzonder gevoelig. Zeker omdat Israël onlangs nog een wet heeft goedgekeurd die de bouw van nederzettingen op privéterrein op de Westelijke Jordaanoever toestaat. Onder meer ons land heeft die wet officieel veroordeeld en verzet zich al langer tegen de praktijk.

Premier Charles Michel (MR) had woensdag nochtans geen grote ruchtbaarheid gegeven aan de ontmoeting. Hij nodigde de twee ngo's, Breaking the Silence en B'Tselem, uit in zijn hotel, zonder de pers erbij. Na afloop was de eerste minister erg discreet. Hij zei dat hij een informatieve ontmoeting had, die "een extra bewijs was van hoe moeilijk de situatie is".

Zo eindigt Michels bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden met een diplomatiek incident. Gisterochtend zat hij nog zowat anderhalf uur samen met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Kolonistenwet

Reageren op de kritiek deed Michel niet. Na de ontmoeting met Abbas legden beiden slechts een verklaring af, ruimte voor vragen was er niet.

In zijn statement na de ontmoeting met Abbas wees Michel opnieuw op de goede Belgische relaties met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit. Hij herhaalde wel zijn veroordeling van de controversiële kolonistenwet die de Knesset eerder deze week gestemd heeft en riep opnieuw op tot respect voor het internationaal recht.