camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

dS Podcast | Uitgelegd #06

Kinderen spelen nog amper op straat. Waarom dat een probleem is

Het is vakantie, het is mooi weer, en toch zien we amper kinderen op straat spelen. Zitten ze allemaal achter hun schermpjes? Of op de trampoline in de achtertuin? En moeten we dat jammer vinden? Wat verandert er in de samenleving als er niet meer op straat wordt gespeeld?

Bij Kind & Samenleving gaan ze kinderen tellen. Hoeveel zijn er nog te vinden in straten en op pleintjes? De verwachting is dat hun aantal drastisch is gedaald, in vergelijking met onderzoeken uit 1983 en 2008. Is dat een probleem? En zo ja: waarom? Wat is spelen eigenlijk? Waarom hebben kinderen het nodig? En wat hebben straten en pleinen dat tuinen met trampolines niét hebben? Kaat Schaubroeck zoekt het uit en gaat praten met Johan Meire, onderzoeker bij Kind & Samenleving. ‘Er zijn wetenschappers die de afname van buiten spelen koppelen aan de toename die we nu zien in stoornissen. Zoals angststoornissen, hulpeloosheid en narcisme bij kinderen en jongeren.’

 

Vragen of opmerkingen

uitgelegd@standaard.be

Credits

RedactieKaat Schaubroeck
PresentatieAlexander Lippeveld
Montage en audioproductieAlexander Lippeveld, Brecht Plasschaert
Extra montageLara Braeken
MuziekBrecht Plasschaert
EindredactieWouter Van Driessche

Over Uitgelegd

De wereld is ingewikkeld. Maar op maandag is er Uitgelegd, uw spiekbriefje voor de week die komt. In deze podcast voorziet Kaat Schaubroeck een actueel thema van duiding. Ze gaat daarbij geen vraag uit de weg. En geen antwoord ook.

Binnenland
Buitenland
Cultuur en media
Biz
Opinies
Sport