Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Herman Van Molle, waer bestu bleven?

Herman Van Molle.Beeld VRT

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Stijn De Paepe over Vlaamse tv-quizzen. 

Laat ik het maar eens niet hebben over ’s quizmasters taaltje. Meus doet zijn best, ruilt de ge’s en gij’en voor je’s en jij’en en spreekt voor de rest zijn aloude pottekes- en pannekes-Vlaams. Mag het efkes? De tijd van het naarstig gesteven Nederlands à la Luc Appermont is onherroepelijk voorbij, al bewijzen pakweg Steven Van Herreweghe, Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire dat soepel standaardtaal hanteren en licht vermaak perfect samengaan. Maar goed, Schoon Vlaams boven op de VRT!

Twee tot de zesde macht zit vernuftig in elkaar, is niet ál te makkelijk en de kleine aanpassingen, zoals het wekelijkse ‘thema’, zijn prima. Ook de ‘iets grotere aanpassing’ kan geen kwaad: Meus is best een geschikte peer. Voor hetzelfde geld hadden ze de uitmuntend met zichzelf staande Kobe – presentatortje spelen – Ilsen gevraagd.

Daaraan ligt het dus allemaal niet.

Jeroen Meus, de presentator van 'Twee tot de zesde macht'.Beeld VRT

Grapdwang

Het is die onuitroeibare grapdwang, die lustmust, die pretwet die al een tijd is ingevoerd bij het tot leven wekken van enig format, het gezapige Nachtwacht uitgezonderd. Lang leve de gniffelquiz!

Schoolvoorbeeld is uiteraard De slimste mens ter wereld, waar men het op een onbedaarlijk lachen zet zodra een random jurylid alludeert op het gebit, het oeuvre, dan wel de leeftijd van Erik Van Looy. Ondingen-met-panels op VTM, gepresenteerd door nu eens Niels Destadsbader en dan weer Nathalie Meskens, laat ik er even buiten. Switch is er des zomers, met de immer uitgelaten Adriaan Van den Hoof. Er was ook iets met Siska Schoeters, maar tot mijn ontsteltenis kan ik me de naam van dat televisionele juweel niet herinneren.

Niet alleen quizzen hebben er last van: ook in – binnenkort wijlen – Van Gils en gasten overheerst de luim, Van algemeen nut is bepááld een pretje en in elk programma waar maar een halve BV aantreedt, is het doorgaans gieren geblazen. Knap vermoeiend allemaal.

Ernstig

Aan hilariteit, kortom, is er duidelijk geen gebrek, maar welk format is intussen voorgoed verdwenen uit ons televisielandschap? De ernstige quiz! Met de ernstige quizmaster! Herman Van Molle, waer bestu bleven?

De gewijde stiltes in zo’n Canvascrack. De verrukkelijke droogte van de IQ-quiz. Per seconde wijzer! Tien voor taal! Desnoods Cijfers en Letters. In Nederland is zélfs De slimste mens een serieuze zaak.

Verlos de Vlaamse tv van het juk der aldoor opgeleukte panelprogramma’s, quatschquizzen en opgefokte formats. Hoog tijd voor weer een best moeilijk spel, met een bescheiden, niet te goedlachse spelleider en een publiekje dat gereserveerd applaudisseert om de parate kennis van niet al te telegenieke kandidaten.