Direct naar artikelinhoud
PolitiekBrugpensioen

Alle partijen willen af van brugpensioen, behalve sp.a en PVDA

In januari protesteerden de vakbonden nog tegen de grote herstructurering bij Proximus, dat ook aan SWT denkt als uitweg.Beeld Photo News

Een meerderheid van de politieke partijen is gewonnen voor het uitfaseren van het SWT-stelsel, het vroegere brugpensioen. Dat blijkt uit een bevraging van arbeidseconoom Stijn Baert (UGent).

en

Op sp.a en PVDA na willen alle Vlaamse partijen het systeem van SWT uitdoven. Dat stelsel geeft werknemers die voor hun pensioenleeftijd op straat worden gezet recht op een werkloosheidsuitkering en een aanvullende toeslag van de werkgever. Vaak gebeurt dat in het kader van een herstructurering, zoals bij Proximus, dat in januari nog aankondigde 1.900 mensen aan de deur te zullen zetten. In tegenstelling tot wat de naam in de volksmond doet vermoeden, gaat het niet om een pensioen: SWT’ers moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Baert, zelf een tegenstander van het stelsel, legde alle Vlaamse partijen de volgende stelling voor: “Het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) dient op het einde van de volgende regeerperiode helemaal uitgefaseerd te zijn.” Daar konden ze met ‘akkoord’, ‘akkoord, maar’, ‘niet akkoord, tenzij’ en ‘niet akkoord’ op antwoorden. N-VA en Open Vld verklaarden zich akkoord. Vlaams Belang, CD&V en Groen gingen akkoord onder voorwaarden, zoals een overgangstermijn (CD&V).

Bij een voortzetting van de huidige coalitie is de kans dus groot dat het brugpensioen helemaal op de schop gaat. Afgelopen zomer besloot die immers al om de toelatingsvoorwaarden voor het stelsel strenger te maken. Ze zou de minimumleeftijd dit jaar optrekken tot 59 jaar en in 2020 tot 60 jaar. Na overleg beslisten de sociale partners in hun loonakkoord om die regeling met een jaartje op te schuiven, tot grote frustratie van Open Vld en N-VA.

Bij een voortzetting van de huidige coalitie is de kans groot dat het brugpensioen helemaal op de schop gaat

“Het signaal dat men geeft met SWT is dat oudere vijftigers geen plaats hebben op onze arbeidsmarkt”, zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld). Ook Groen verklaart zich akkoord, al pleit de partij voor het behoud van de aangepaste beschikbaarheid van oudere werknemers, waarbij ze niet actief op zoek moeten naar een job. 

Ook aanbod nodig

Volgens Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen) worden 55-plussers nu te snel afgeschreven of gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. “Terwijl zij net een belangrijke rol te spelen hebben. Maar dan moet het aanbod er ook zijn in de vorm van aangepast werk, landingsbanen en vormingen.”

Sp.a en PVDA zijn niet gewonnen voor de uitfasering van het brugpensioen. “Het beeld dat wordt opgehangen van oudere werknemers is nu ten onrechte culpabiliserend. De prioriteit moet gaan naar een ambitieus herscholingsbeleid, levenslang leren en responsabiliseren van de werkgevers”, zegt Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a). “Zo moet de VDAB 55-plussers beter begeleiden.”

De socialisten worden daarin bijgetreden door de vakbonden, voor wie het brugpensioen bij het laatste loonakkoord nog een belangrijk strijdpunt was. “Er zullen mensen ontslagen blijven worden. Door de combinatie van een ontslagvergoeding en een opleg van de werkgever, is zo’n SWT-regeling momenteel zelfs goedkoper voor de maatschappij”, zegt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen. Ook de socialistische vakbond ABVV toont zich geen voorstander van zo’n uitfasering. 

Langs werkgeverszijde is men milder. “Het uitfaseren van SWT sluit perfect aan bij wat wij willen. Maar dat moet wel gepaard gaan met een performant activeringsbeleid”, zegt gedelegeerd VBO-bestuurder Pieter Timmermans.