Direct naar artikelinhoud
Aanslag

Jongeman (22) die dit weekend aanslag wou plegen opgepakt bij zijn oma

Eric Van der Sypt van het federaal parket.Beeld Belga

De 22-jarige man die gisterenochtend in Waver werd opgepakt in een terrorismedossier, is door de onderzoeksrechter aangehouden. Dat bevestigt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. De twintiger is in verdenking gesteld voor deelname aan activiteiten van een terroristische groepering.

Volgens de krant La Dernière Heure werd de jongeman gisterenochtend omstreeks 03.45 uur in de woning van zijn grootmoeder in het Waals-Brabantse Waver opgepakt. Hij zou afgelopen weekend een terroristische aanslag hebben willen plegen. 

Vijf leden van de anti-terrorismebridage voerden de actie uit, waarbij een djellaba, een draagbare computer en telefoons in beslag werden genomen. Voor hij werd meegenomen verzekerde de man dat zijn grootmoeder niets te verwijten valt. Volgens de bronnen van La DH ging hij naar zijn familie om afscheid te nemen vooraleer tot de actie over te gaan.

De jongeman, met de voornaam Jimmy, bekeerde zich tot de islam na het overlijden van zijn moeder, die om het leven werd gebracht door haar partner, vernam de krant van de oma. Ze vertelde verder dat haar kleinzoon zich zeer slecht voelde na het verlies van zijn moeder en dat de religie hem serener had gemaakt.