Direct naar artikelinhoud
TelevisieLiefde voor muziek

Waarom willen Vlaamse artiesten zo graag deelnemen aan ‘Liefde voor muziek’?

Vijfde seizoen van VTM-programma start deze week
Beeld RV VTM / Diego Franssens

Het vijfde seizoen van Liefde voor muziek staat voor de deur. VTM wist opnieuw klinkende namen te strikken, onder wie Milow, Laura Tesoro en Stef Kamil Carlens. Maar waarom staan Vlaamse artiesten te springen om deel te nemen aan het realityprogramma?

Het VTM-programma Liefde voor muziek pleegt vanaf deze week weer een aanslag op de traanklieren. Aan het concept werd niet gesleuteld: zeven artiesten trekken samen naar de zon, waar ze elkaars werk onder handen nemen. In het verleden was die formule meermaals een schot in de roos. Niels Destadsbader hield er een hit aan over, Johannes Genard van School Is Cool vergrootte de reikwijdte van zijn groep door Belle Perez te coveren en het was aandoenlijk hoe Dana Winner een song van Sioen adopteerde.

Maar Liefde voor muziek valt niet alleen in de smaak bij het publiek. Het is ook in het artiestencircuit een gespreksonderwerp. Want wat hebben Stef Kamil Carlens, Lady Linn of Guy Swinnen – namen die moeilijk te rijmen vallen met een VTM-publiek – te winnen bij een deelname aan Liefde voor muziek?

Lady Linn (tweede van links) naam deel in het jaar van onder andere Natalia, Clouseau en Isabelle A.Beeld VTM

Lady Linn maakte in het derde seizoen haar opwachting. Ze had de programmamakers in het verleden de deur gewezen, bekent de Gentse zangeres. “De eerste keer dat ik het aanbod kreeg, twijfelde ik. Het leek mij een te grote sprong in het onbekende”, legt ze uit. Toen Lady Linn het jaar daarop opnieuw de vraag kreeg, was ze hoogzwanger. “Wat zonde was, want ik had intussen gezien dat Liefde voor muziek écht rond muziek draait. Stiekem hoopte ik dat ze mij een derde keer zouden vragen.”

‘Als underdog is het interessant dat bekendere artiesten je muziek onder de aandacht brengen’
Lady Linn

Johannes Genard van School Is Cool heeft nooit getwijfeld. “Je loopt natuurlijk het risico dat de minder ruimdenkende mensen uit de sector zullen zeggen dat je je ziel aan de duivel verkoopt, maar het was gewoon een interessant aanbod: ik zou muziek maken en daar voor betaald worden. Maar het belangrijkste was dat ik als minder bekende zanger de kans kreeg om mij te tonen aan een groot publiek. Het is gewoon goede reclame.”

Ook Lady Linn zag een kans om een compleet nieuw publiek aan te boren. “Je kan in het programma tonen wat je in je mars hebt, al was het als underdog vooral interessant dat bekendere artiesten mijn muziek onder de aandacht brachten.” Artiesten zien het succes van het programma aan de ticketverkoop en streamingstatistieken, zeggen ze. Maar het is niet zozeer de commerciële kant die de artiesten aantrekt. De goede omkadering en de oprechtheid van het programma trekken muzikanten ook over de streep.

Lees ook 

Het interview met Stef Kamil Carlens: ‘Natuurlijk was ik verrast dat ze mij vroegen’

“Ik heb geen tv, dus ik kende het programma niet”, zegt Stef Kamil Carlens. “Toen ik uiteindelijk enkele afleveringen inhaalde, was ik overtuigd na de prestatie van Lady Linn. Als je ziet hoe breed ze ging en hoe goed de begeleidingsband haar aanvoelde: dat was een happy marriage. Ik zag er meteen een uitdaging in.”

“Meestal word je op televisie in een bepaalde richting gestuurd, maar dat was hier absoluut niet het geval. Er waren geen muzikale restricties”, gaat Lady Linn verder. Stef Kamil Carlens beaamt dat. “Je mag gewoon je ding doen. Er staat niemand op je vingers te kijken. Ik heb vooraf een gesprek gehad met de makers en mijn manier van werken uit de doeken gedaan. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in je visie als artiest.”

Liefde voor muziek zou als realityprogramma geklasseerd kunnen worden, maar het is in de eerste plaats een muziekshow. “Ik had mijn twijfels bij het realityluik”, bekent Stef Kamil Carlens, “maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ze naar sensatie zochten.” De kracht van de show zit 'm in de emoties die de deelnemers bij elkaar losweken. “En die reacties zijn oprecht”, benadrukt Johannes Genard. “Er zijn misschien vijf mensen wier job het is om te voorkomen dat wij spoilers opvangen. Ze doen er alles aan om het resultaat geheim te houden.”

‘Er zijn vijf mensen wiens job het is om te voorkomen dat wij spoilers opvangen’
Johannes Genard - School Is Cool

Ook Stef Kamil Carlens denkt dat Liefde voor muziek daarom aanslaat. “Het is het resultaat van een talentvolle ploeg die goed over het programma heeft nagedacht. Ze capteren de spontaniteit en warmte die in de groep aanwezig was en brengen dat perfect over op het scherm. Dat werk heel aanstekelijk.”

Lees ook 
Beeld RV VTM / Diego Franssens