Brussel werkt aan verbod op hybride katten

Het jong van een Schotse vouwoorkat. © ©SuperStock

De Brusselse regering heeft in eerste lezing een voorontwerp van besluit goedgekeurd om het fokken, verkopen en houden van hybride katten en Schotse vouwoorkatten te verbieden.

pvm

Een hybride kat is een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. Maar met name het Bengaalse ras, een kruising van de huiskat en de Aziatische luipaardkat, en de Savannah, een kruising van de huiskat en de Afrikaanse serval, zijn het niet gewoon om in gevangenschap te leven. Daarnaast kampen ze ook nog met onvruchtbaarheid en is hun drachtperiode anders dan die van huiskatten. Die problemen veroorzaken vaak agressie.

Het gewest wil daarom het houden van die katten verbieden en voert een meldingsplicht in. Voor de Bengaalse katten vanaf de vijfde generatie geldt een uitzondering, maar dat moet bewezen worden via een genetische test of een certificaat van afkomst.

Het houden en fokken van Schotse vouwoorkatten (‘Fold’-katten), die gekenmerkt worden door hun korte naar voren geplooide oren, wordt ook verboden. Dit uiterlijk kenmerk is een gevolg van genetische mutatie, maar voor de katten leidt deze aangeboren misvorming tot zware pijnen en chronische artritis.

‘Ik begrijp dat sommigen die kattensoorten schattig vinden, maar ze lijden heel erg en dat moeten we vermijden. Een kat is geen speelgoed’, zegt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). ‘We voeren dit verbod in omdat we de gezondheid van de dieren vooropstellen. Zo bewaken we, onderbouwd met wetenschappelijk advies, het welzijn van alle dieren.’