EU verscherpt uitstootnormen van nieuwe auto’s en bestelwagens

© Shutterstock

De Europese Unie gaat de uitstootnormen van nieuwe auto’s en bestelwagens aanscherpen. Dat zijn de lidstaten maandagochtend overeengekomen. Vanaf 2030 zullen nieuwe auto’s gemiddeld 37,5 procent minder CO2 mogen uitstoten dan in 2021, voor bestelwagens verstrengt de norm met gemiddeld 31 procent.

Tussen 2025 en 2029 moet de uitstoot van nieuwe wagens en bestelwagens al met 15 procent verminderen, om in 2030 uiteindelijk uit te komen op een daling van 37,5 procent voor auto’s en 31 procent voor lichte bedrijfsvoertuigen. Het gaat daarbij wel om gemiddeldes: de CO2-vermindering wordt verdeeld over de fabrikanten op basis van de gemiddelde massa van hun wagenpark. Bovendien vertrekken de doelstellingen van de norm die de autobouwers in 2021 moeten halen. Tegen dan moet de gemiddelde uitstoot al ingeperkt worden tot 95 gram CO2 per kilometer.

De doelstellingen zijn ambitieuzer dan wat de Europese Commissie op tafel had gelegd. Zij had een daling met 30 procent voor ogen. Het parlement ijverde echter voor reducties met 40 procent.

De strengere normen komen er in het kader van het klimaatakoord van Parijs en de Europese doelstelling om de uitstoot tegen 2030 (in vergelijking met 2005) met 30 procent te verminderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen