Kremlin bereidt top tussen Poetin en Kim Jong-un voor

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland bereidt een ontmoeting voor tussen president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov vandaag in Moskou bevestigd. Waar en wanneer de top zou plaatsvinden, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Er is al langer sprake dat beide leiders elkaar zouden ontmoeten, en volgens de Zuid-Koreaanse media zou die ontmoeting er nu al binnen enkele weken komen. Poetin reist namelijk op 24 april naar het uiterste oosten van Rusland en volgens niet nader genoemde bronnen zou de top mogelijk dan plaatsvinden. Op 26 en 27 april wil Poetin deelnemen aan een internationaal forum in de Chinese hoofdstad Peking.

Moskou pleit voor een versoepeling van de internationale sancties tegen Pyongyang in ruil voor toegevingen van Noord-Korea over zijn omstreden atoomprogramma. Volgens Russische media heeft Rusland vanwege die sancties al tienduizenden Noord-Koreaanse gastarbeiders met een werkvergunning naar huis gestuurd. Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland worden gezien als een belangrijke inkomstenbron voor het nucleaire programma van Noord-Korea.

Rusland nodigde Kim Jong-un al in mei vorig jaar uit, waarna het Kremlin liet weten dat Poetin was uitgenodigd in Pyongyang. Sindsdien wordt gespeculeerd over wanneer die ontmoeting zou plaatsvinden.

Bron: Belga