De Titanic zonk tijdens zijn eerste reis in 1912. Er kwamen toen 1.522 passagiers en bemanningsleden om het leven.
Volledig scherm
De Titanic zonk tijdens zijn eerste reis in 1912. Er kwamen toen 1.522 passagiers en bemanningsleden om het leven. © Getty

Eén sleutel had onheil kunnen voorkomen: 107 jaar na de ramp met de Titanic komen deze verhalen bovendrijven

Wat als, 107 jaar geleden, de matroos in het kraaiennest wél een verrekijker ter beschikking had? Dan had men vandaag misschien niet gesproken over de scheepsramp van de RMS Titanic. Dat is een van de vele verhalen dat nog steeds de ronde gaat over het schip dat in de vroege uurtjes van 15 april 1912 naar de oceaanbodem zonk.

28 reacties

  • Pascal Buytaert

    5 jaar geleden
    Goed gezien Cedric della Faille
  • Leo Duym

    5 jaar geleden
    @Bart Verschelden, de plaatoverlap, de plek waar de 90 m lange scheur ontstond, lag ver onder de waterlijn. Het lijkt me onmogelijk dat een kruipvuur in de kolenbunker die strook zodanig verhit had dat het staal van de scheepsromp daardoor verzwakt was. -- @ Laurent Van De Velde, natuurlijk was dat toen geen optie, maar computersimulaties hebben aangetoond dat het schip niet gezonken zou zijn als het rechtdoor had gevaren met de motoren volle kracht achteruit.
  • leetje van gorcum

    5 jaar geleden
    verder van die ijsschots vandaan varen had ook wel wat gescheeld. Zo lust ik er nog wel een paar.
  • Bart Verschelden

    5 jaar geleden
    De enige correcte oorzaak is dat het in de kolenopslagplaats al een week voor de afvaart aan het branden was en tijdens zijn 1 ste reis. De machines draaide op volle kracht om de brand te doven, door ze op te stoken. Door de brand waren 2 tussenschotplaten verzwakt door de hitte en door het goedkoper staal. In 1 compartiment was de buitenkant verzwakt door de hitte, dit is te zien op foto’s voor het vertrek. Op die plaats heeft hij de ijsberg geraakt. De rederij zat ook in geldnood.
  • Cedric della Faille

    5 jaar geleden
    “Drie honden overleefden de ramp: twee Pomeranianen en een Pekinees. Hun baasjes, Margaret Hays en Elizabeth Barrett Rothschild, namen ze mee in een reddingsboot." je hoort de naam al ... rotschild, zij waarderen hun hondjes boven 2 a 3 mensen levens per hond. wat je allemaal niet kan doen met geld