iPhone heeft al lang niet meer de beste fotocamera

De zeer performante camera was lang een reden om een iPhone aan te schaffen, maar dat is  niet langer het geval. Want de iPhone-camera is niet langer de beste in de categorie smartphones. Google en het Chinese Huawei doen veel beter.

In 2015 was de iPhone zonder meer het beste toestel voor wie foto’s wilde maken. Dat was een slimme zet, omdat sociale media als Facebook, Instagram, Snapchat, en zelfs Twitter hun accent verlegden naar beeldmateriaal dat met de digitale wereld kon worden gedeeld. Een goede camera werd al snel synoniem voor een goede smartphone.

Maar Apple is ondertussen op inhalen aangewezen. Een nieuwe reeks Android-toestellen hebben veel meer performante camera’s, schrijft The Verge. Apple komt zo in een situatie terecht waarin het achter de concurrentie moet aanhollen, iets wat het bedrijf niet gewend is.

Google

De nieuwe leiders heten Huawei en Google. Beide bedrijven hebben de lat voor mobiele fotografie, samen met de verwachtingen, de voorbije jaren steeds hoger gelegd. De meest recente Google-camera’s beschikken sinds vorig jaar over een Night Sight-modus. Die is weinig minder dan een revolutie op vlak van nachtfotografie.

Google heeft ook het gebruik van computerkracht in zijn smartphones best benut om het toe te laten foto’s te optimaliseren. Met de Pixel 4 camera, die in het najaar wordt verwacht, zal Google naar alle waarschijnlijkheid opnieuw alle grenzen inzake computerfotografie verleggen.

Huawei

Maar ook de Chinezen zitten niet stil. Zo heeft het ondertussen beruchte Huawei steeds meer geperfectioneerd camera’s in zijn smartphones geïntegreerd. Getuige daarvan is de 50x optische zoom in de P30-Pro.

Het effect dat daarmee wordt bereikt, kan in onderstaande tweet worden bewonderd.

https://twitter.com/AxeeTech/status/1117671353245679616

Apple-fans blijven ondertussen verweesd achter. Want waar blijft de iPhone met gelijkaardige mogelijkheden? Al maken insiders zich sterk dat de iPhone 11 straks met een fel verbeterde camera komt.

Meer