Nieuwe vorm van oplichting via Whatsapp, wat kan je doen?

© rr

Fraudeurs proberen mensen al langer via het internet geld af te troggelen, maar nu wordt ook Whatsapp steeds vaker gebruikt. Een Nederlander die voor 1.700 euro werd opgelicht, waarschuwt voor hun lepe truken. Wat kan je doen als het te laat is?

mg

Wie slachtoffer wordt van oplichting, kan dat altijd melden aan het meldpunt van de FOD economie. Via dat meldpunt wordt dan duidelijk welke stappen je moet ondernemen. Meestal wordt aangeraden om een klacht in te dienen bij de lokale politie.

‘Als je aangifte wil doen van oplichting via de smartphone, breng dat zeker printscreens mee als bewijs’, zegt de woordvoerder van de lokale politie van Gent, Matto Langeraert. ‘Maar meld het ook als je alleen vermoedens hebt dat er sprake is van oplichting. Het kan zijn dat een bende je probeert te contacteren, en dat je niet in de val trapt. Die informatie kan nuttig zijn in een onderzoek en iemand anders wel helpen’, zegt Langeraert.

Blindelings storten

Het beste is om niet in te gaan op verzoeken om geld over te schrijven. ‘Verifieer ook zeker waarom iemand geld vraagt, en bel die eventueel op. Stort nooit blindelings geld aan iemand’, waarschuwt Langeraert.

Dat overkwam Paul van den Heuvel uit Nederland. Iemand stuurde hem via Whatsapp een bericht, en liet hem in de waan dat het zijn dochter was die een nieuw nummer had. Omdat er problemen waren bij haar bank, vroeg ze haar vader om 1.700 euro over te schrijven. Dat deed Van den Heuvel.

Geen argwaan

Hij stelde zich geen vragen bij het nieuwe nummer, omdat de oplichter de naam van zijn dochter gebruikte. Maar dat is informatie die fraudeurs snel kunnen achterhalen via sociale media. Oplichters kunnen met wat eenvoudig speurwerk op sociale media foto’s en namen opzoeken van familieleden, die ze kunnen gebruiken om een valse Whatsapp-account aan te maken, om zo contact te zoeken met de slachtoffers. Ook bij ons werden al tientallen mensen opgelicht via het internet, soms voor grote bedragen.

Slachtoffers zien dat geld vaak niet terug, maar het kan wel. ‘Dat hangt af van het onderzoek, of de daders gevat worden en of die solvabel zijn’, zegt Langeraert.