18 Amerikaanse staten zetten Trump voor een dilemma

In 18 Amerikaanse staten moeten kandidaten voor het presidentschap straks verplicht hun belastingaangiftes van de voorbije 5 jaren openbaar maken. Indien wetsvoorstellen in die richting nog voor het einde van deze legislatuur worden goedgekeurd, tenminste.

Indien dat gebeurt zou er voor president Donald Trump weinig anders opzitten dan zijn belastingaangifte vrij te geven. Doet hij dat niet dan zal zijn naam niet op het stembiljet te zien zijn.

De staat Illinois, de thuisstaat van oud-president Barack Obama, is het verst gevorderd in de procedure. (Illinois werd in 2016 met 55% gewonnen door Hillary Clinton). De senaat heeft zijn goedkeuring al gegeven en het voorstel verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden van de staat. Volgens senator Tony Munoz gaat het gewoon om gezond verstand. “Wie niets te verbergen heeft, moet ook niets vrezen.”

18 staten dienden wetsvoorstellen in

Maar Illinois is zeker niet de enige staat. Volgens de site van het National Conference of State Legislatures zijn in 18 staten wetsvoorstellen ingediend “die toekomstige presidentiële kandidaten zouden verplichten hun belastingaangifte openbaar te maken indien ze hun naam op de kiesbrieven willen vermeld zien”.

Het gaat om de staten Arizona, Californië, Connecticut, Hawaï, Illinois, Iowa, Kansas, Maryland, Minnesota, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Vermont en Virginia.

De evolutie heeft in de Amerikaanse pers nog niet veel aandacht gekregen. Maar een reeks toplui binnen de Republikeinse partij begint zich zorgen te maken. Want de trend dreigt Trump voor een onaangenaam dilemma te plaatsen. Wat als hij in 2020 moet kiezen tussen zijn belastingaangifte openbaar maken of riskeren zijn naam in een reeks blauwe staten niet op de kiesbrieven te zien verschijnen?

“Trump zal niet deelnemen in staten waar hij kansloos is”

Geen van deze voorstellen is tot nog toe tot wet gestemd. Maar de kans dat een van de Democratische staten dit doorzet is niet gering. Integendeel, ze is groot. Republikeinse staten (Arizona, Kansas, Tennessee,…) zullen de voorstellen waarschijnlijk alsnog kunnen tegenhouden.  Maar velen achten het waarschijnlijk dat Trump in de blauwe staten – waar hij zo goed als kansloos is – er de voorkeur aan zal geven niet aan de verkiezingen deel te nemen. Eerder dan dat hij zijn belastingaangifte openbaar moet maken.

De belastingaangifte van Donald Trump

Trump heeft altijd gezegd dat hij geen plannen heeft om zijn belastingaangifte openbaar te maken. “Omdat dit tegen het advies van zijn advocaten zou ingaan.” Trumps aangifte is volgens hem voortdurend het onderwerp van audits en kan daarom niet openbaar worden gemaakt, zegt hij zelf. Volgens Trump staat er trouwens niets in ‘waaruit men iets leren kan’.

Trumps belastingaangifte is ondertussen het onderwerp van een juridische strijd tussen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de regering Trump. De Amerikaanse belastingdienst IRS moest vóór 10 april de gegevens aan het door Democraten geleide Huis overhandigen. Maar dat gebeurde niet. Verwacht wordt nu dat het Huis toplui van de IRS gaat dagvaarden. Maar volgens de advocaten van de president maken de Democraten misbruik van hun machtspositie en dat enkel voor politiek gewin. Ook hier lijkt met de dag de kans te groeien dat een rechter uiteindelijk over de zaak zal beslissen.

Meer