De gedragswetenschap is niet langer een obscuur concept. Meer en meer dringt ze door in ons dagelijks leven. Overheden volgen in de Britse voetsporen en zetten hun eigen ‘Nudge units’ op (als ze dat al niet hebben gedaan), en bedrijven halen alle gedragstrucjes uit de kast om hun waren bij de consument aan de man te brengen. Maar gebeurt dat allemaal wel op een verantwoordelijke manier? En zo niet, wat moeten we doen om te zorgen dat het wel gebeurt? [naar artikel]
Voor de Zottegemse wijnconsulent en -handelaar Alexandre Ravays is het zeker: oranje wijn is de perfecte wijn om deze warme zomer te serveren. “Hij maakte al jaren opgang in Italië en is nu ook in België echt aan het doorbreken.” Alexandre voert de wijn nu al in en is overtuigd. [naar artikel]
Nog niet zo heel lang geleden was het merendeel van wat je kon lezen over gedragswetenschap en gedragseconomie gericht op een publiek van praktijkmensen en academici. [naar artikel]
07:01 De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze eerste aflevering: een snelcursus wijn proeven. [naar artikel]
Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen? [naar artikel]
12:00 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering vertellen we je of dure wijn ook de beste is. [naar artikel]
Wanneer ze mij in een restaurant wijn laten proeven raak ik in paniek. Ik weet niets van wijn. Het komt uit een druif en studenten die in de zomer druiven gaan plukken in Frankrijk hebben allemaal negen maanden later een kind. Dat is wat ik weet over wijn. [naar artikel]
07:00 De nieuwe videoreeks 'Klare Wijn, misverstanden opgehelderd' helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze tweede aflevering: wijn en eten combineren. [naar artikel]
Wijn is fijn, en we hebben er dan ook helemaal geen moeite mee om met dit goede weer een paar glaasjes achterover te slaan. Dat we graag wijn [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]
Er zijn zo van die regeltjes waar we aan blijven vasthouden. We drinken geen pintje na een goed glas wijn, maar een glas wijn na bier kan dan weer... [naar artikel]
Het tranen van wijn is een van de meest gemythologiseerde aspecten van het drinken van wijn. Zeggen tranen iets over wat er in je glas zit? Is het gerelateerd aan de kwaliteit van de wijn? Door velen beschouwd als een teken van kwaliteit, zijn tranen in feite het onschuldige resultaat van een fysiek fenomeen, bepaald […] [naar artikel]
07:00 Van elke tien flessen wijn die in België over de toonbank gaan komen er acht uit een supermarkt. Hoe kopen de supermarkten hun wijn in? En wat mag u van het aanbod verwachten? [naar artikel]
De proseccohype is totaal uit de hand gelopen. In de regio Veneto, waar de bubbelwijn vandaan komt, zijn de bossen verdwenen en worden alleen nog maar druiven verbouwd. [naar artikel]
Wijn serveren bij je feestdiner kan veel vragen oproepen. Welke fles past bij kalkoen en kroketten, en welke bij een vegetarisch gerecht? Hoe serveer je je wijn op de juiste temperatuur? En hoeveel drank moet je voorzien per persoon? Onze HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia beantwoordt de twintig meest prangende wijnvragen. “Rode wijn serveer je beter niet ‘op kamertemperatuur’.” [naar artikel]
Bij hogere temperaturen, zoals de afgelopen weken, lijkt een glaasje rode wijn het vaak af te leggen tegen de gekoelde witte wijn of rosé. Toch kan... [naar artikel]
Een man uit het Waalse Gembloers bij Namen ligt in coma na het drinken van een witte Italiaanse wijn. De man kocht de wijn in de Fin Shop, de shop van de FOD Financiën. Uit een eerste analyse blijkt dat er amfetamines in de wijn zaten. Het parket van Namen voert een onderzoek. [naar artikel]
In het Italiaanse stadje Caldari di Ortona vloeit de wijn sinds kort rijkelijker dan ooit tevoren. Langs één van de populairste pelgrimsroutes uit de streek is namelijk een wijnfontein geïnstalleerd, waaruit elke dag de klok rond rode wijn stroomt. Bezoekers kunnen er hun dorst helemaal gratis lessen met een glaasje lokale, rode wijn. [naar artikel]
Een fles witte wijn die al twee weken open in de koelkast staat, gieten we al snel weg. Maar is dat nodig? Hoelang duurt het voor wijn ‘slecht’ wordt? En van welke wijnen kan je veel langer genieten? Sommelier Paul-Henri Cuvelier vertelt hoe je die halfvolle flessen toch nog even kan bewaren. “Zet een open fles wijn altijd in de frigo. Dat geldt ook voor rode wijn.” [naar artikel]
In ons land kon u al wijn kopen uit alle hoeken van de wereld, maar nog niet uit Rusland. Dat verandert nu. Een wijnimporteur uit Waregem heeft 6000 flessen Russische wijn ingevoerd, als eerste in ons land én als eerste in Europa. De 32 soorten wijn (witte, rode én bubbels) komt van 5 wijndomeinen uit de regio van de Zwarte Zee. [naar artikel]
Wie een avondje op café gaat en bier en wijn afwisselt, krijgt vaak te horen: wijn na bier is plezier en bier na wijn is venijn. Maar klopt deze stelling ook? En welke van de twee dranken levert je de stevigste kater op de dag erna? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft voor eens en altijd een antwoord op die vragen. [naar artikel]
Lees dit artikel: Hoe smaakte wijn vroeger? De mens maakt al 9.000 jaar wijn – we deden dat al voor we het wiel uitvonden. Maar die wijn smaakte gedurende het grootste deel van de geschiedenis heel anders dan wat we vandaag kennen – en was wellicht zelfs quasi onherkenbaar. De tradities waar veel wijnmakerijen vandaag zo graag van zeggen dat ze ernaar […] Lees dit artikel: Hoe smaakte wijn vroeger? [naar artikel]
07:00 De videoreeks ‘Klare Wijn, misverstanden opgehelderd’ helpt je de complexe wijnwereld te doorgronden. In deze aflevering vertellen we je of wijn echt beter wordt met de jaren. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.