Alle Vlaamse Krantenkoppen. Elke minuut geupdate. Vers van de pers.
VRT NWS

Geen dieren meer doden of laten lijden: is kweekvlees de toekomst?

20/08/2019 - 11:58
"Dierenrechtenorganisatie Gaia stelt dat met bio-vlees alleen klimaat, bos, rivieren en biodiversiteit niet gered zullen worden. De organisatie reageert daarmee op de opinie van Dirk Holemans en Merlijn De Rijcke (denktank Oikos) die Vlaamse landbouwers oproepen om meer in te zetten op biologische en lokale landbouw."

Gerelateerde krantenkoppen:

1. Tabak krijgt mogelijk nieuwe toekomst in productie kweekvlees (30/03/2022 - Express)

De productie van laboratoriumvlees kan de tabaksindustrie een nieuwe toekomst bieden. Dat zegt het Israëlische bedrijf BioBetter, producent van kweekvlees. Het gebruik van tabak zou immers de productiekost van het laboratoriumvlees gevoelig kunnen terugschroeven en daarmee ook commercieel meer leefbaar maken. BioBetter schakelt de tabaksplanten in voor de productie van ingrediënten die bij kweekvlees de […] [naar artikel]


2. Zo smaakte de prehistorie: voedingsbedrijf kweekt gehaktbal van lang uitgestorven mammoet (28/03/2023 - Het Laatste Nieuws)

Was je altijd al benieuwd hoe een mammoet smaakte? Vow, een bedrijf dat vlees kweekt uit cellen, heeft een gehaktbal van mammoetvlees gemaakt. Voorlopig heeft nog niemand kunnen proeven van de wollige prehistorische olifant, maar volgens experts vormt kweekvlees wel de toekomst: “Dit kan het klimaat redden en dieren hoeven niet meer te lijden.” [naar artikel]


3. Hoe gezond en veilig is kweekvlees? (19/08/2019 - Knack)

Onze vleesconsumptie staat onder druk: het is slecht voor de gezondheid, de dieren en het milieu. Kweekvlees wordt door aanhangers gepromoot als hét alternatief. Maar niet iedereen is even enthousiast. [naar artikel]


4. Boerin verwaarloost meer dan 200 dieren, dierenbescherming kan deze schokkende beelden maken (28/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

In Engeland is een boerin die meer dan tweehonderd dieren verwaarloosde, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 weken. De vrouw mag ook geen dieren meer bezitten in de toekomst. Heel wat dieren waren uitgemergeld, ziek of zaten vol parasieten. Verschillenden onder hen moesten afgemaakt worden of overleefden de pogingen om hen te redden niet. De meeste dieren verkeren intussen opnieuw in goede gezondheid en hebben een nieuwe thuis gekregen. [naar artikel]


5. Engelse boerin verwaarloost meer dan 200 dieren, dierenbescherming kan deze schokkende beelden maken (28/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

In Engeland is een boerin die meer dan tweehonderd dieren verwaarloosde, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 weken. De vrouw mag ook geen dieren meer bezitten in de toekomst. Heel wat dieren waren uitgemergeld, ziek of zaten vol parasieten. Verschillenden onder hen moesten afgemaakt worden of overleefden de pogingen om hen te redden niet. De meeste dieren verkeren intussen opnieuw in goede gezondheid en hebben een nieuwe thuis gekregen. [naar artikel]


6. 2022, het jaar van kweekvlees? (24/01/2022 - Express)

Terwijl het product in 2020 in Singapore op de markt werd gebracht, hopen de producenten van kweekvlees de nodige vergunningen te krijgen om hetzelfde te doen in de Verenigde Staten. De sector trekt investeerders aan, waaronder grote namen uit de voedingsindustrie, die nu al nadenken over de groenere, ethisch verantwoorde hamburgers van de toekomst. Er […] [naar artikel]


7. Schrijnende beelden tonen waarom Engelse boerin 26 weken celstraf krijgt voor verwaarlozing van meer dan 200 dieren (28/08/2022 - Het Laatste Nieuws)

In Engeland is een boerin die meer dan tweehonderd dieren verwaarloosde, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 26 weken. De vrouw mag ook geen dieren meer bezitten in de toekomst. Heel wat dieren waren uitgemergeld, ziek of zaten vol parasieten. Verschillenden onder hen moesten afgemaakt worden of overleefden de pogingen om hen te redden niet. De meeste dieren verkeren intussen opnieuw in goede gezondheid en hebben een nieuwe thuis gekregen. [naar artikel]


8. Laboratoriumvlees blijkt toch niet zo goed voor het milieu (02/03/2019 - Metro)

Laboratoriumvlees leek heel even de oplossing voor al onze problemen. Het kan gewoon synthetisch gekweekt worden, er moeten geen dieren voor lijden en het zou minder slecht zijn voor het milieu. Dat laatste blijkt jammer genoeg helemaal niet waar te zijn. Kweekvlees of laboratoriumvlees? John Lynch en Raymond Pierrehumbert van Oxford University publiceerden hun onderzoek over […] Het bericht Laboratoriumvlees blijkt toch niet zo goed voor het milieu verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


9. GAIA: 'Kweekvlees is de revolutie waar we al jaren op wachten' (13/03/2019 - Knack)

Bijna de helft van de Vlamingen staat positief tegenover kweekvlees, zo blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA. Dat vlees, geproduceerd uit stamcellen van levende dieren, zal over een paar jaar in onze winkelrekken liggen. 'Het is de revolutie waarop wij al jaren zitten te wachten', zegt Ann De Greef van GAIA. [naar artikel]


10. “Hamburger van kweekvlees kan hartinfarct voorkomen” (14/03/2019 - Het Belang van Limburg)

Met het boek ‘Nooit meer slachten’ schreef de Amerikaanse activist Paul Shapiro een standaardwerk over kweekvlees. Niet elke wetenschapper deelt zijn optimisme. [naar artikel]


11. Dit land keurt als eerste ‘kipnuggets uit een lab’ goed (03/12/2020 - Metro)

Geen kip uit een ei, maar een kipnugget uit het lab. In Singapore staat dat binnenkort op het menu. Singapore staat namelijk als eerste land de verkoop van kweekvlees toe. Dat meldt de Amerikaanse start-up Eat Just. Het bedrijf mag het kippenvlees uit bioreactoren voortaan in de Aziatische stadstaat aan de man brengen. De prijs […] Het bericht Dit land keurt als eerste ‘kipnuggets uit een lab’ goed verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


12. Doorbraak in kweekvlees: goed of slecht voor dier, klimaat en mens? (03/12/2020 - Het Laatste Nieuws)

Singapore heeft de Amerikaanse start-up Eat Just toestemming gegeven om zijn ‘kippenvlees’ dat in een bioreactor werd gekweekt als nuggets op de markt te brengen. Hiermee is het de eerste overheid die de verkoop van kweekvlees toestaat. De vleesindustrie ziet dit proces - waarvoor geen dieren geslacht worden en dat een geringe impact op milieu en klimaat belooft - als een mijlpaal. Maar professor voedingstechnologie Frédéric Leroy (VUB) nuanceert: “Het is een vorm van hoogmoed te denken dat we een delicaat en efficiënt mechanisme dat het landbouwdier is kunnen vervangen door een industrieel bioreactorsysteem.” [naar artikel]


13. Ruim 40 procent van Belgen voorstander van kweekvlees (13/03/2019 - Metro)

Meer dan vier op de tien Belgen (42 procent) zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen gaat het zelfs om bijna de helft (47 procent). Dat blijkt uit een enquête bij 1.001 Belgen in opdracht van Gaia. De dierenrechtenorganisatie lanceert een nieuwe campagne om slachtvrij vlees in de kijker te zetten. In België vertegenwoordigen vegetariërs, pescotariërs […] Het bericht Ruim 40 procent van Belgen voorstander van kweekvlees verscheen eerst op Metro. [naar artikel]


14. Op pad met het ‘nazoekteam’: vrijwilligers verlossen gewonde dieren uit hun lijden (05/08/2018 - Het Nieuwsblad)

Het is bronsttijd voor reeën en dan kijken ze niet naar links en rechts bij het oversteken. Gevolg? Veel dieren sterven in het verkeer of raken ernstig gewond in een botsing. Vrijwilligers van het zogenoemde ‘nazoekteam’ hebben het dezer dagen druk om gewond wild op te sporen en de dieren uit hun lijden te verlossen. [naar artikel]


15. Morgen op het menu: KWEEKVLEES (12/04/2019 - De Morgen)

Vlees dat groeit als een prei, waarvoor je geen dieren moet slachten: het wordt een realistisch alternatief. Dat bewijst een nieuwe start-up met een kweekvleesgehaktbal. 'De markt is gigantisch en de prijs is gevoelig aan het dalen.' [naar artikel]


16. Kweekvlees toch niet milieuvriendelijker dan gewone biefstuk (19/02/2019 - Het Laatste Nieuws)

Kweekvlees, in-vitrovlees of laboratoriumvlees werd nog maar pas voorgesteld als het milieuvriendelijkere neefje van een lap rundvlees. Nu blijkt... [naar artikel]


17. Leonardo DiCaprio investeert in bedrijven die werken aan kweekvlees (22/09/2021 - Het Laatste Nieuws)

Acteur Leonardo DiCaprio investeert twee bedrijven die werken aan gekweekt vlees als alternatief voor het slachten van dieren. Het gaat om het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, dat technologie heeft ontwikkeld om vlees te kweken. DiCaprio investeert ook in het Israëlische Aleph Farms. De Amerikaan ziet kweekvlees als oplossing tegen klimaatverandering, omdat er veel minder broeikasgassen bij vrijkomen dan bij veeteelt. [naar artikel]


18. Muyters zet tanden in kweekvlees (18/08/2018 - De Tijd)

09:52 De Vlaamse minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) laat een studie uitvoeren naar het potentieel voor kweekvlees in Vlaanderen. [naar artikel]


19. Moeten dieren een politieke stem krijgen? (17/10/2017 - Knack)

Dieren doden is moreel precies hetzelfde als mensen doden, vindt dierfilosofe Eva Meijer: dat doe je niet. Zij ijvert voor een samenleving waarin 'de andere dieren', zoals zij ze altijd noemt, net zo goed politieke rechten (én plichten) hebben als iedereen. [naar artikel]


20. Waarom de hamburger op je bord straks uit kweekvlees bestaat (26/03/2018 - Het Laatste Nieuws)

Sinds de hamburger van 200.000 euro vijf jaar geleden is de ontwikkeling van kweekvlees in een stroomversnelling geraakt. Een Amerikaans bedrijf... [naar artikel]


21. Wanneer krijgen we kweekvlees op ons bord? “Onze maag is een zure omgeving, dus de gezondheidsrisico’s lijken me beperkt” (07/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Binnenkort kan je op restaurant in Amerika kweekvlees bestellen. Dat melden althans heel wat recente nieuwsberichten, maar kloppen die ook? Vanaf wanneer is dit slachtvrije vlees precies te proeven? En hoever staat het daarmee in Europa? Professor Lieven Thorrez (KU Leuven), gespecialiseerd in spierweefsel engineering, legt uit wat voor kweekvlees we anno 2022 in de kuip hebben. [naar artikel]


22. Voedingsindustrie: waarom de grote doorbraak van kweekvlees uitblijft (13/05/2021 - Knack)

Nog hooguit enkele jaren en er ligt een laboratoriumsteak op ons bord, zo is al vaak gezegd. Maar de realiteit verschilt danig van de hoerasfeer. 'Kweekvlees zal de vleesindustrie niet verstoren de komende decennia.' [naar artikel]


23. Wanneer eten we biefstuk uit een proefbuis in Europa? “Nergens zijn er duidelijke regels over het maken én het definiëren van wat kweekvlees nu eigenlijk is” (07/12/2022 - Het Laatste Nieuws)

Binnenkort kan je op restaurant in Amerika kweekvlees bestellen. Dat melden althans heel wat recente nieuwsberichten, maar kloppen die ook? Vanaf wanneer is dit slachtvrije vlees precies te proeven? En hoe ver staat het daarmee in Europa? Professor Lieven Thorrez (KU Leuven), gespecialiseerd in spierweefsel engineering, legt uit wat voor kweekvlees we anno 2022 in de kuip hebben. [naar artikel]


24. Tegen 2040 is het meeste vlees niet van dieren afkomstig (13/06/2019 - De Morgen)

Tegen 2040 zal ongeveer 60 procent van het vlees dat we eten niet van geslachte dieren komen. Het grootste deel van het vlees zal vervangen worden door kweekvlees uit laboratoria en plantaardige producten die smaken en eruit zien als dierlijk vlees. [naar artikel]


Vers van de pers.
Alle Vlaamse Krantenkoppen.
Elke minuut geupdate.
De Krantenkoppen dagelijks in je mailbox?
Gratis dagelijks de krantenkoppen in je mailbox!

© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.

Dagelijks de populairste artikels in je mailbox?

Je kan je op elk moment uitschrijven!