Elke week verdwijnt er wel ergens in ons land een slagerij. In 10 jaar tijd zijn er 20 procent minder. Ook Marc Ermgodts stopt ermee, hij is de laatste slager van Kessel-Lo. “Het zal slikken zijn als we het rolluik de laatste dag dichtdoen”, zegt hij. [naar artikel]
“Je kan er nochtans goed je boterham mee verdienen.” Zeg dat de slager het zelf gezegd heeft. En toch blijft het aantal klassieke slagerijen in ons land afnemen. In tien jaar tijd verdween ruim één op de vijf slagerijen. Gemiddeld sluit meer dan één slagerij per week de deuren. Dat het een zware stiel is met veel werkuren, is daar één reden voor. “Ik werk 80 tot 90 uur per week”, getuigt ook slager Marc (56) uit Gentbrugge. Maar er is meer. [naar artikel]
“Je kan er nochtans goed je boterham mee verdienen.” Zeg dat de slager het zelf gezegd heeft. En toch blijft het aantal klassieke slagerijen in ons land afnemen. In tien jaar tijd verdween ruim één op de vijf slagerijen. Gemiddeld sluit meer dan één slagerij per week de deuren. Dat het een zware stiel is met veel werkuren, is daar één reden voor. “Ik werk 80 tot 90 uur per week”, getuigt ook slager Marc (56) uit Gentbrugge. Maar er is meer. [naar artikel]
Slager is steeds meer een knelpuntberoep. Jaarlijks studeren er 200 slagers af, maar er zijn 2.000 openstaande jobs. Het beroep is dringend aan een herwaardering toe, zegt Ivan Claeys van de beroepsfederatie, de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. [naar artikel]
Elke week sluit ergens in België een slagerij. En dat valt niet te verwonderen, want in 13 jaar tijd eten we een kwart minder vlees. Voor de resterende slagers zit er dan ook niets anders op dan het aanbod uit te breiden. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers”, klinkt het achter de koeltoog. [naar artikel]
De slagerij bloedt. Elke week verdwijnt er één in Vlaanderen, en de komende jaren zal de kaalslag nog sneller gaan. Met dank aan onze supermarktgemakzucht en onze zinkende vleesappetijt. Maar er zijn er die standhouden. Door terug naar de roots te gaan: door beesten te kweken, ze zelf te slachten en te verkopen in een ouderwetse beenhouwerij. Of omgekeerd: door van hun slagerij een gesofisticeerd maaltijdbedrijf met twintig man personeel te maken. “Het is nu dat we moeten sparen, want onze winkel krijgen we aan de straatstenen niet meer verkocht.” [naar artikel]
Een everzwijn dat zich spontaan aanbiedt bij een slager, het gebeurt niet elke dag. Slager Franky Brasseur uit Eisden maakte het vandaag mee. “We waren samen met de ‘kleine' aan het kijken wat Sinterklaas allemaal had gebracht, toen hij plots riep dat er een everzwijn in de tuin stond”, schatert Franky. “Maar ik maak zelf geen dieren dood.” [naar artikel]
Slager is hoe langer hoe meer een knelpuntberoep. Daarom zijn kinderen tussen 8 en 12 jaar deze week welkom in het slagersatelier van Syntra in Leuven. Ze proeven er van de job en van de zelfgemaakte vleesbereidingen. “We maken chipolata’s en egeltjes van gehakt”, zegt slager Josse Versin, beter bekend als "Josse Sossis", die de kinderen de kneepjes van het vak leert. [naar artikel]
Deze week stonden er voor de royals vooral erg veel officiële bezoeken op het programma. Van een rondje boodschappen bij de slager tot een bezichtiging van de militaire barakken: kijk mee achter de schermen. [naar artikel]
Johan Stevens van slagerij Johan & Jeannine in Sint-Truiden is het beu dat klanten geen mondmasker dragen in zijn winkel. Elke dag moet de slager wel iemand aanmanen om het masker op te zetten of correct te dragen. Daarom plaatste hij grote, fluogele affiches op zijn etalageramen. [naar artikel]
Antwerpen heeft er een nieuwe slagerij bij, meer bepaald in Antwerpen-Zuid. The Butcher’s store is de derde beenhouwerij van slager Luc De Laet. Hoewel we steeds minder vlees eten, draaien zijn zaken goed. Volgens de slager hoeven we niet elke dag vlees te eten maar kiezen we bij voorkeur vlees van goede kwaliteit. [naar artikel]
Een gewapende dief ontvoerde de drie mooiste rashondjes van een West-Vlaamse vrouw (63): twee chihuahua’s en een jonge pomeriaan. Bijna elke dag... [naar artikel]
De reeks België scherpgesteld, zondag nog een laatste keer op Canvas, schetst een rijk geschakeerd beeld van fotografie in België. Elke week bespreekt De Morgen met een zelfgekozen panel het thema van de week. Vandaag: de kunst van het selecteren. Over de kracht van een concept, en stropen in tijden van internet. [naar artikel]
Het zat slager Batselier in Sint-Gillis-Dendermonde niet mee. Net in de drukste periode van het jaar gingen vijftig bestelbons verloren. “Maar intussen kwamen de bestellingen opnieuw binnen. Iedereen zal met de feestdagen kunnen eten wat hij of zij besteld heeft”, zegt de slager opgelucht in Het Nieuwsblad. [naar artikel]
In Nederland is deze week ophef ontstaan nadat een slager had aangekondigd live op Facebook een konijn te villen. Na honderden boze reacties en [naar artikel]
Geen tijd om overdag naar de slager te gaan? Geen nood, dan bestel je online bij je slager een biefstuk en ga je die afhalen wanneer het je past: in de koelautomaat bij de slagerij of in die bij ... de voetbalclub. [naar artikel]
De tijd dat je bij de slager enkel terecht kon voor biefstuk of kotelet, is definitief voorbij. “We moeten almaar meer inzetten op bereide schotels en vegetarische burgers. Want het eetpatroon van de Vlaming is flink aan het wijzigen”, klinkt het achter de koeltoog. [naar artikel]
Lees dit artikel: Elke seconde verdwijnt een voetbalveld aan bos. Wat ook wordt afgesproken op COP26 heeft weinig zin zonder akkoord daarover Als ontbossing een land was, zou het de op twee na grootste zijn qua bron van klimaatopwarmende vervuiling ter wereld, na de Verenigde Staten en China. Elke seconde wordt een stuk bos vernield ter grootte van een voetbalveld op onze planeet. Delen van de Amazone stoten nu meer koolstofvervuiling uit dan ze opvangen vanwege ontbossing, […] Lees dit artikel: Elke seconde verdwijnt een voetbalveld aan bos. Wat ook wordt afgesproken op COP26 heeft weinig zin zonder akkoord daarover [naar artikel]
De nieuwe reeks België scherpgesteld, nog twee zondagen op Canvas, schetst een rijk geschakeerd beeld van fotografe in België. Elke week bespreekt De Morgen met een zelfgekozen panel het thema van de week. Vandaag: Ceci n'est pas un pays. Over de zoektocht naar de ziel van België. Lander Deweer/jaagpad [naar artikel]
250 gram gratis gehakt. Dat is wat u krijgt bij een slager in Leuven als u een goeie mop vertelt. De slager organiseert op eigen initiatief een week tegen de verzuring, want hij vindt dat er veel te weinig gelachen wordt. Onze reporter ging eens horen welke moppen er zoal over de toonbank vliegen. Bekijk het verslag hierboven. [naar artikel]
Vorige week kreeg Ben Kuijpers, een slager uit Maasmechelen, telefoon van een boze klant. Zijn pizza deugde niet. Ben heeft nochtans nooit pizza verkocht. Iemand gebruikt zijn inpakpapier om etenswaren aan de m/v te brengen. [naar artikel]
Voor elke twee kinderopvangplaatsen die worden bijgecreëerd, verdwijnt er een. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen!) opvroeg bij bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V). 'Het hoeraverhaal over extra plaatsen in crèches is dus misplaatst', zegt Vogels. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.