Denk je bij ‘biologisch’ automatisch aan gezonder? Dan ben je zeker niet alleen. Consumenten zien voeding met biolabel vaak als gezonder, blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar klopt die perceptie wel? Diëtiste Sanne Mouha licht de verschillen toe en neemt twee versies van 11 producten — één met en één zonder biolabel — onder de loep en helpt enkele misverstanden de wereld uit. “Een koek blijft een koek, of die nu biologisch is of niet.” [naar artikel]
Denk je bij ‘biologisch’ automatisch aan gezonder? Dan ben je zeker niet alleen. Consumenten zien voeding met biolabel vaak als gezonder, blijkt uit onderzoek van de UGent. Maar klopt die perceptie wel? Diëtiste Sanne Mouha licht de verschillen toe en neemt twee versies van 11 producten — één met en één zonder biolabel — onder de loep en helpt enkele misverstanden de wereld uit. “Een koek blijft een koek, of die nu biologisch is of niet.” [naar artikel]
'Biologische voeding is niet gezonder of veiliger dan gewone voeding.' Met die conclusie doorprikken Amerikaanse wetenschappers een mythe die nog steeds bij veel consumenten leeft (DM 4/9). Maar organische producten zijn veel meer dan alleen vitaminen of mineralen. [naar artikel]
Mensen die online boodschappen doen, kopen minder ongezonde voeding dan wie in een gewone winkel langsgaat. Dat heeft vooral te maken met de productpresentatie. [naar artikel]
Lauren Aneca (27) is sinds haar puberteit op zoek naar een systeem waarmee een combinatie van beweging en voeding tot een gezonder leven leidt. Het vraagstuk liet haar niet los waardoor ze bij het volwassenenonderwijs een cursus voeding en gezondheidscoach volgde. [naar artikel]
Gezonde voeding is een veel ruimer begrip dan, bijvoorbeeld, biologisch geteelde voeding. Maar bio-voeding maakt uiteraard wel een belangrijk deel uit van gezonde voeding. Door de daling van het consumentenvertrouwen letten mensen op hun centen. Het is dan ook goed mogelijk dat de consument de komende maanden zal besparen op biovoeding en minder zal winkelen in, bijvoorbeeld, Bio-Planet van de Colruytgroep. De aandelen van Colruyt doen het trouwens ook niet goed op de beurs. Maar op lange termijn zal er juist wel meer vraag zijn naar biologisch geteelde groenten en fruit. [naar artikel]
Voor het eerst is in een wetenschappelijk onderzoek, geleid door de Universiteit Maastricht en het MUMC+, aangetoond dat voeding toegesneden op de persoon de gezondheid verbetert. De Limburgse Karen en Wiel deden mee aan deze studie en voelen zich fitter en gezonder. “Ik ben nu helemaal goed ingesteld.” [naar artikel]
Als je ziek bent krijg je vaak als raad om geroosterd brood te eten, omdat dat lichter verteerbaar is. Maar klopt dat ook? En is een geroosterde boterham (on)gezonder dan een gewone? De Nederlandse voedingsdeskundige Manon Wouters legt uit. [naar artikel]
Denk je een gezonde keuze te maken als je op restaurant zoete aardappelfrietjes bestelt in plaats van gewone frietjes? “Er zit een klein verschil in vezels tussen een zoete en gewone aardappel”, klinkt het bij diëtist Michaël Sels. Wat betekent dit concreet voor de voedingsstoffen? En is die zoete variant dan echt gezonder? [naar artikel]
2 op de 10 Limburgers gooien minstens maandelijks voeding weg die nog in de ongeopende verpakking zit. Jongeren springen het kwistigst om met voeding. Als je wat minder voedsel wil verspillen, kunnen onderstaande tips je daar bij helpen. [naar artikel]
Mocht gezonde voeding goedkoper zijn, dan zouden zes op de tien Vlamingen gezonder eten gemakkelijker vinden. Bijna vier op de tien vinden ook dat de overheid dat mee mogelijk moet maken, aldus een enquête van Het Vlaams Instituut Gezond Leven. Uit de bevraging blijkt echter ook dat er nogal wat misverstanden bestaan over wat nu gezonde en ongezonde voeding is. [naar artikel]
Biologisch voedsel heeft voor- en tegenstanders. Vooral over de gezondheidsimplicaties bestaat heel wat discussie. Een team van Franse wetenschappers heeft nu een grootschalige studie uitgevoerd en wat blijkt? Het heeft wel degelijk z’n voordelen. Biologisch? Hoewel bioproducten vandaag nog amper weg te denken zijn uit de supermarkt, was dat ooit wel anders. Al bij al […] Het bericht Biologisch eten verlaagt risico op kanker verscheen eerst op Metro. [naar artikel]
21 dagen lang geeft diëtiste Sanne Mouha een tip om van een gezonde levensstijl een gewoonte te maken. Vandaag dag 3: ‘Superfood’ is voeding waarin... [naar artikel]
Consumenten vinden voedingsproducten lekkerder en gezonder wanneer ze een biolabel dragen. Ook zijn ze bereid om er meer voor te betalen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Gent (UGent) in het wetenschappelijke vaktijdschrift Food Research International. [naar artikel]
Belgen die gezond willen eten, betalen daarvoor een stuk meer dan voor ultrabewerkt voedsel, dat rijk is aan zout, suiker en vet. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Sciensano. Het gezondheidsinstituut roept de Belgische autoriteiten op om onbewerkt voedsel financieel aantrekkelijker te maken. [naar artikel]
We zitten momenteel midden in een economische crisis en onze koopkracht is in vrije val. Hierdoor veranderen onze consumptiepatronen; biologische producten betalen daarvoor de prijs. In het nieuws: Uit een studie van de Fédération Nationale de l’Agriculture Biologique (Fnab) blijkt dat de Fransen steeds minder biologisch voedsel consumeren. De inflatie heeft er veel mee te […] [naar artikel]
De voorbije vijf jaar is het aanbod van voeding in de winkelrekken (een beetje) gezonder geworden. Volgens de voedingssector zelf het bewijs hoe goed ze het voor heeft met de gezondheid van de consumenten. Maar voedingsdeskundigen zijn niet overtuigd. “Aan dit tempo duurt het nog vijftig jaar voor de voeding écht gezond wordt”, reageert Patrick Mullie (VUB). [naar artikel]
Wie kiest voor kaas met een laag vetgehalte is niet noodzakelijk beter af dan wie ‘gewone’ kaas koopt. Dat blijkt uit Deens onderzoek. [naar artikel]
Vanmorgen heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven zijn nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld, waarbij plantaardige voeding centraal staat. 'Dit is een moedig model, maar niet iedereen zal er blij mee zijn' zegt Patrick Mullie, hoogleraar voeding aan de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel. [naar artikel]
Wil je de beste kwaliteit van rundvlees, dan ga je het best naar de zelfstandige slager. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop, na analyse van 39 stalen vlees afkomstig van zowel lokale slagers als supermarkten. De steak van bij de lokale beenhouwer scoort beter naar zowel smaak als kwaliteit toe. Opvallend: biologisch vlees is niet per se lekkerder en gezonder, maar kent dan weer andere voordelen. [naar artikel]
Hondenvoeding op basis van insecten. Dat is wat Achilles Hannecart (23) en Jack Lathouwers (24), twee studenten van de UGent, hebben ontwikkeld. “De voeding is niet alleen duurzamer, omdat het geen vlees bevat, maar ook gezonder voor je hond. En het is ook nog eens even lekker", klinkt het. [naar artikel]
Jaarlijks gooit de gemiddelde Vlaming 34 kilogram voedsel weg, vaak omdat we gewoonweg te veel kopen. HelloFresh en personal trainer Gudrun Hespel lanceren een workout om Vlaming in beweging te krijgen tegen voedselverspilling. Gemiddeld verspilt een Vlaming 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar, wat betekent dat alle Vlaamse huishoudens samen maar liefst meer dan […] Het bericht 7 op 10 Vlamingen koopt meer voeding dan nodig verscheen eerst op Gezond.be. [naar artikel]
Knapperige frietjes, krokante kip en zelfs groenten: met dank aan de airfryer kan je tegenwoordig heel wat gerechten klaarmaken zonder olie. Maar zijn die frietjes wel echt zo krokant en lekker als uit een gewone friteuse? En is frituren zonder olie echt zoveel gezonder? Wij vergeleken de twee toestellen met elkaar. [naar artikel]
De eieren met fipronil beheersen nu al dagenlang het nieuws en de politiek. Maar besmet voedsel in de winkelrekken is helaas geen zeldzaamheid. Een kleine bloemlezing van andere problemen met voedsel bestemd voor de Belgische markt. [naar artikel]
© 2016 - 2023. DeKrantenkoppen.be - Disclaimer. Privacy Policy.